Eskişehir’de Silajlık Mısır Üretim

Eskişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Halil Çankaya, silajlık mısır üretiminde dekardan 10 ton ve üzerinde verim almayı hedeflediklerini belirtti.

Eskişehir’de Silajlık Mısır Üretim
Tepebaşı ilçesi Gündüzler beldesinde, özel bir hayvancılık firması tarafından kaliteli ve ekonomik kaba yem ihtiyacını karşılamak amacı ile yetiştirilen silajlık mısır özelliklerini görsel olarak tanıtmak, silajlık mısır yetiştiriciliği hakkında çiftçileri bilgilendirmek amacıyla İl Müdürlüğü tarafından tarla günü düzenlendi

Etkinlikte bir konuşma yapan İl Müdürü Dr. Halil Çankaya, modern hayvancılık işletmelerinin kaba yem ihtiyaçlarını kendilerinin yetiştirmelerinin, entegre hayvancılık yapma konusunda çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Çankaya, İl Müdürlüğü danışmanlığı ve teknik destekleri ile yapılan silajlık mısır demonstrasyonunda dekar başına 8,5-9 ton arasında mısır silajı elde edileceğini belirtti.

Normalde çiftçi şartlarında dekardan 5-6 ton silajlık mısır elde edilirken, bunun 8.5-9 tonlara çıkmasının, Eskişehir için yüzde 50‘nin üzerinde verim artışına karşılık geldiğini söyleyen Dr. Çetin Çankaya, önümüzdeki yıllarda silajlık mısır üretiminde, dekardan 10 ton ve üzerinde verim almayı hedeflediklerini belirtti.

Daha sonra teknik personel tarafından katılımcılara silajlık mısır konusunda bilgi verildi.

İlgililer, söz konusu silajlık mısır çeşidinin yaklaşık 3,5 metre boyunda, koçanların büyük olması nedeniyle kuru madde oranının yüzde 35 civarında olduğunu, yüzde 8-9 protein ihtiva ettiği belirttiler. Ayrıca silajlık mısır yetiştiriciliğinde uygulanan damla sulama sisteminin verim artışını direkt olarak etkilediği de belirtildi.

Daha sonra silajlık mısır tarlası hep birlikte gezilip, ürün yerinde incelenerek program sona erdi. Tarla günü etkinliğine, İl Müdürü Dr. Halil Çankaya, il müdür yardımcıları, şube müdürleri, teknik personel, firma yetkilileri ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Kaynak: İHA