Uluslararası Pazarlama Semineri Gaib’te Yapıldı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nin (GAİB) katkılarıyla Safmarine Türkiye tarafından düzenlenen ‘Uluslararası Pazarlama Semineri’ GAİB’te yapıldı.

Uluslararası Pazarlama Semineri Gaib’te Yapıldı.
Seminere, Safmarine Türkiye Genel Müdürü Sedef Ayhan, GAİB Genel Sekreteri Salim Kocaer, Dış Ticaret Danışmanı Muteber Boztemur, Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) Dış Ticaret Merkez Yöneticici Turan Akın, sanayiciler ve firma yetkilileri katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan GAİB Genel Sekreteri Salim Kocaer, katılımcılara GAİB tarafından yapılan çalışmalar ve 2013 yılı içerisinde Gaziantep’ten gerçekleştirilen ihracat rakamları hakkında bilgiler verdi.

Gaziantep’in 2013 yılındaki ihracat rakamının şu an 9 milyar dolar civarında olduğunu ve bu sayının yıl sonuna kadar 10-11 milyon dolar seviyesine çıkmasını beklediklerini ifade eden Kocaer, “2013 yılı sonunda Türkiye’nin toplam ihracatının 5.6 seviyelerinde artması beklenirken Gaziantep’ten yapılan ihracatın ise 16.3 kat artacağı gözlemleniyor. İhracat ortalamasını Türkiye’nin üzerinde arttıran Gaziantep, 2023 ihracat hedeflerine emin adımlarla ilerliyor. Bu nedenle ihracatçılarımıza yönelik düzenlenen tüm eğitimlere destek veriyoruz” dedi.

Safmarine Türkiye Genel Müdürü Sedef Ayhan ise uluslararası rekabette Gaziantepli ihracatçıların iş ortağı olduklarını, firmaların taleplerine göre deniz taşımacığında büyük yatırımlar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Ayhan, Gaziantep’in ihracatta yakaladığı başarıyla Türkiye’ye ilham veren bir şehir olduğunu, büyük başarı öykülerinin bu şehirden çıktığını belirterek, “Son 10 yılda Türkiye ihracatı, 3.2 oranında arttı. Aynı dönemde Safmarine ihracat yüklemeleri de 5.2 katına çıktı. Tabi bunda özellikle uzmanlaştığımız Afrika ve Ortadoğu’da ihracatın daha hızlı büyümesinin etkisi var ve müşterilerimizin ihtiyaçlarını göz önüne alarak ürünler geliştirmemizin katkısı var. Biz biliyoruz ki firmalarımız ihracatlarını arttırırsa, bu bizim büyümemizi destekler. Biz ürünlerimizi geliştirirsek, bunun da onların rekabetçiliğine ve ihracatlarını arttırmasına katkısı olur. Tabi, bunlar birbirinden ayrı olarak da gelişebilir. Ancak bizim bunları karşılıklı konuşabildiğimiz noktada, fark yaratırız. O zaman uluslararası rekabetçilikte diğer ülkelerin önüne geçeriz. Eğer bazı şehirler bunu daha iyi yapıyor ise o zaman hatta bu şehirler uluslararası rekabetçilikleriyle daha da öne çıkarlar. Buna en iyi örneklerden biri Gaziantep” dedi.

Ayhan, Gaziantepli firmalar arasında ki dayanışmaya da dikkat çekerek, “Gün geliyor ham maddesi yetişmiyor bir firmanın, diğer firmadan ödünç alıyor; gün geliyor bir firma rakibi için bizden fiyat alıyor. Ama ne oluyor, Gaziantepli hiçbir firma hammadde kalmadı üretemedim, mal yetişmedi demiyor, Gaziantepli firmalar yardımlaşmaları sayesinde kendisi için en iyi tedarikçiyi buluyor, iyi hizmet vermeye, büyümeye devam ediyor. Bu sayede Gaziantepli firmalara bir güven oluyor. İşte bu yüzden bugün Gaziantep bir marka, herkesin dilinde Gaziantep” diye konuştu.

Safmarine olarak firmaların tüm taleplerine cevap verdiklerini de ifade eden Sedef Ayhan, büyük acenta ağına sahip olduklarını, yurt dışındaki ülkelerde nasıl reklam verilir, fuarlara nasıl gidilir, ve nelere dikkat edilir gibi hususların da firmalara önemli danışmanlık desteği verdiklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, Dış Ticaret Danışmanı Muteber Boztemur katılımcılara, dış ticarette uluslararası pazarlama stratejileri hakkında bilgiler verdi. Seminerin ardından Safmarine Türkiye Genel Müdürü Sedef Ayhan, GAİB Genel Sekreteri Salim Kocaer’e desteklerinden dolayı plaket verdi.
Kaynak: İHA