Gaziantep’teki Suriyeli Öğrenciler Ders Başı Yaptı

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyeli vatandaşlara yönelik yardım ve çalışmalar devam ediyor.

Gaziantep’teki Suriyeli Öğrenciler Ders Başı Yaptı
Suriyeli vatandaşların çocukları için açtığı okulda öğrencilere kıyafet ve kitap yardımı yapan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, yeni eğitim öğretim yılının başlaması dolayısıyla bir tören düzenledi.

Suriye’de yaşanan savaştan dolayı Halep ve çevresindeki insanların kaçarak Gaziantep’e geldiğini ve burada yaşamak durumunda kalan bu insanlar için sundukları hizmetin kendilerini memnun ettiğini dile getiren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, zamanında aynı duruma Gaziantep halkının da düştüğünü söyledi.

Gaziantep’in 1918-1921 yılları arasında işgale uğradığında buradaki birçok insanların Suriye ve Halep’e sığındığını hatırlatarak o zamanda da Haleplilerin Gazianteplilere kucak açtığını söyledi.

Koordinatör Vali Veysel Dalmaz’ın desteği ile 2012-2013 öğretim döneminde Suriyeli 970 öğrenciye eğitim verdiklerini aktaran Güzelbey, 370 yetişkine de Türkçe dil eğitimi verdiklerini ifade etti.

2013-2014 eğitim döneminde ise 650 öğrenci ile 200 yetişkine eğitim vereceklerini vurgulayan Güzelbey, “Bu sene içinde iki tane daha okul açmayı hedefliyoruz. Yer tespitlerini yaptık ve bu ayın içinde veya önümüzdeki ayın başında okulları açacağız. Sizlerin çocukları bizim çocuklarımız sayılır. Sizin ihtiyaç sahiplerinize bizler her türlü yardımı yapıyoruz ve bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Kendinizi burada evinizde gibi hissedebilirsiniz. Kendi evinize ve yurdunuza dönmenizi temenni ediyoruz. Ama şunu bilin ki burada kaldığınız sürece sizler bizim kardeşimizsiniz.” diye konuştu.

Eğitim hizmetinde büyük katkısı olan GAMEK ekibine teşekkür eden Başkan Güzelbey, “Burada kurduğumuz merkezde yetkililer aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz. Sizin için bir toplantı düzenleyeceğiz ve bu toplantıdan sonra sizlere daha iyi hizmet edeceğimizi umuyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Biz de bir söz vardır, komşu komşunun külüne muhtaçtır. Bugün biz bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz. İnşallah bunu en kısa zamanda atlatırız.” şeklinde konuştu.

Suriye heyetinden Gassan Hito ise kendilerine kucak açan Türk hükümetine ve dolayısıyla Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ile Koordinatör Vali Veysel Dalmaz’ın gayretlerinden dolayı teşekkür etti.

Suriye’deki durumun komplike bir durum olarak yorumlayan Hito, Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin güzel evlerde ve iyi bir durumda olduklarını söyledi.

Suriye’de kalan vatandaşlarının çok zor durumda olduğunu ifade eden Hito, kimyasalların Suriye’deki insanları çok etkilediğini kaydetti.

Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin duyarlılık göstererek kendi tesislerini Suriyeli vatandaşlar için açtığını belirtti.

Açılan bu müessesenin bütün Türkiye’deki şehirlere çekirdek olduğunu vurgulayan Dalmaz, burada çok önemli bir eğitim merkezi olduğunu söyledi.

Gelinen bu noktadan çok fazlasına ihtiyaç bulunduğunu anımsatan Dalmaz, Gaziantep’te kamplarda 35 bin, dışarıda kalan Suriyeli vatandaşların sayısının 100 binin üzerinde olduğunu söyledi.

Bu sayının yüzde 25’nin öğrenci olduğunu ve buna göre okul ile eğitim malzemesine ihtiyaç duyulduğunu aktaran Veysel Dalmaz, “Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, yardım eden ülkeleri ve yardım sever işadamları ile sivil toplum kuruluşları katkı sağlamaya davet etti.

Bugüne kadar alanlarda çok görülmeyen İslam ülkelerini en azından eğitime katkı vermeye davet eden Dalmaz, “Bu eğitim hamlesinde Gaziantep Büyükşehir Belediyemiz çok önemli bir çığır açtı ve önümüzde de iki okul daha yaptırma kararı aldı. Başta Başkanımız olmak üzere onları kutluyorum. Kamp çalışmalarımızda sayının az olacağınız düşündük. Maalesef süre beklediğimizden uzun sürdü ve bu insanlar burada mağdur oldu, çocuklarımızın bir yılı çalındı. Ancak şu anda Milli Eğitim Bakanlığımız başta olmak üzere hepimiz bu insanların eğitimi ve barınması için çalışıyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Dalmaz, 200 bini kamplarda 400 bini şehirlerde olmak üzere toplam 600 binden fazla Suriyelinin Türkiye’de yaşadığını kaydetti.

Bu insanlara yapılan çözüm masraflarının 2 milyar doları bulduğunu ifade eden Dalmaz, Suriyeli çocukların ve insanların hayatlarından 3 sene kaybın olmasını istemediklerini ve onun için eğitim yuvaları açtıklarını söyledi.

Dalmaz, bu eğitim öğretim süresinin tüm Suriyeli çocuklara ve vatandaşlara hayırlı uğurlu olmasını diledi.

Konuşmaların ardından sınıflara girerek öğrencilere okul forması ve kırtasiye yardımı yapan Koordinatör Vali Veysel Dalmaz ile Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey’e Suriye’den gelen birçok eğitimci de eşlik etti.

Suriyeli öğrencilerden oluşan minik halk oyunları ekibi gelen izleyicilere Gaziantep yöresine ait halkoyunu gösterisi sunarak sürpriz yaptılar. Bir sürpriz de sınıfta öğrencilerin mozaik taşlarından yaptığı Türk Bayrağı oldu.
Kaynak: İHA