BDP Genel Başkanı Demirtaş'tan Açıklama

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Suriye'deki gelişmelere ilişkin olarak, ''İnsanlık dışı uygulamaları İslamiyet adına yapanları biz İslam değil, insan kabul etmiyoruz'' dedi.

Demirtaş, partisinin Suriye'deki Kürtlerin durumuna dikkati çekmek amacıyla tarihi surlarda gerçekleştirdiği ''insan zinciri'' etkinliğine katıldı.

Demirtaş ile bazı BDP'li milletvekilleri ve partililerin bulunduğu grup, surların üzerine çıkarak burada ele ele tutuştu. Demirtaş, daha sonra parti otobüsünden partililere hitaben bir konuşma yaptı.

Gerçekleştirdikleri parti meclisi toplantısının sonuçlarını buradan açıklamayı uygun gördüklerini belirten Demirtaş, ''Rojava'da gerçekleşen devrime denk bir duruşla burada aynı coşkuyla sahiplenemedik. Burada görkemli bir duruş ve sahipleniş ortaya koymamız gerekir. Biz bunu sadece Kürt halkı için değil Mısır'dan Filistin'e, İran'dan Suriye'nin Şam'ına Halep'ine, Rakka'sına kadar, Tunus'tan Libya'ya kadar, Somali'ye kadar ezilen bütün halkların bugün katliam ve faşizan baskı altında olan bütün halkların kurtuluşu adına, onların özgürleşme umudu adına Rojava devrimine sahip çıkmak zorundayız'' dedi.

''Birileri, İslami hassasiyet adı altında sanki bu vahşi çeteler orada cihat yapıyormuş gibi yutturmaya çalışmasın'' diyen Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bugün Rojava'da gerçekleşen devrime karşı çete faaliyeti içerisinde bulunanlar ve Antep'ten Urfa'dan Diyarbakır'dan bu çetelere karşı sessiz kalan ve destek sunanlar iyi bilsinler ki biz o çeteleri ne Müslüman, ne Müslümanın hassasiyeti ne de insan kabul ediyoruz. İnsanlık dışı uygulamaları İslamiyet adına yapanları biz İslam değil, insan kabul etmiyoruz. Orada Esed baskısına, zulmüne, katliamlarına direnenler vardır. Bu doğrudur, gerçektir. Ama Kürdistan'da Rojava'ya saldıran çoluk çocuk demeden boğazlarını kesen katillere de kimse cihatçı, İslamcı demesin. Onlara sessiz kalan da, onların yaptığı uygulamaları hak görenler de onlarla eşittir. Rojava'da bir halk kimsenin toprağına, hakkına, hukukuna, dinine, diline, imanına göz dikmemiş. Kendi öz yönetimini kuruyor. Kendi evinde, toprağında bunu yapıyor. Şimdi cihat adına İslamiyet'in adını kullanarak dünyanın çeşitli ülkelerinden gelip orada taşeron örgüt gibi çetecilik yapanlar, bir halkın vatanına saldıranlar olsa olsa cihatçı değil katliamcı çete olur. Böyle cihat anlayışı olmaz. Kürt halkına karşı cihat anlayışının İslam'da yeri yoktur. Özellikle İslami örgütler ve İslami duyarlılığı olan çevrelerin doğru anlatması ve kendi içinde doğru tartışması lazım.''

Onlara sadece ilaç ve gıda göndermenin yeterli olmadığını kaydeden Demirtaş, ''Bilin ki Rojava'da meşru olarak kendini savunan, direnen her güç, bizim çocuğumuzun sorumluğunu savunuyor. Onların özgür geleceği için canını veriyor. O heyecanı duymayan, onunla birlikte kalbi, yüreği atmayan, eksiklik yaşamış olur. Partimiz, bu eksikliği gidermek için mahalle mahalle, sokak sokak, köy köy bu çalışmayı yürütecek'' diye konuştu.

Bu arada bazı kişilerce surlara terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın posterinin asılması üzerine Demirtaş, ''Başkan Apo surlara, Surlar başkan Apo'ya yakışır. İnşallah gelecek, kendisi de buradan halkı selamlayacak'' dedi.

Demirtaş ve beraberindekiler, daha sonra etkinliğin yapıldığı alandan ayrıldı.

Kaynak: AA