Adliyelerin Mobilyalarını Hükümlüler Üretiyor

KIRŞEHİR - ABDULLAH YILDIZ - Kırşehir Açık Ceza İnfaz Kurumunda kalan hükümlülerin ürettiği büro mobilyaları, Türkiye'nin onlarca adliyesinde kullanılıyor. Ürettikleri mobilyaların montajını da yapan hükümlüler, meslek sahibi olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Gazi Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mobilya üretiminin, cezaevindeki 25 iş kolundan biri olduğunu ve yaklaşık 20 hükümlünün burada üretim yaptığını söyledi.

Mobilyanın, Ceza İnfaz Kurumunun en fazla gelir getiren bölümlerinden olduğunu dile getiren Yıldırım, geçen yıl elde ettikleri 1 milyon liralık gelirin büyük kısmının da bu iş kolundan kazanıldığını açıkladı.

Yıldırım, hükümlülerin kurumda hem meslek sahibi olduğunu hem de sigortalı bir şekilde çalışarak ücret aldıklarını vurguladı.

Cezaevinde büro koltukları hariç, masadan sehpaya, dolaptan etejere kadar birçok kalemde üretim yapıldığını ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"Mobilya atölyemizdeTürkiye'nin dört bir yanına, Ardahan'dan Antalya'ya, Ankara'dan Fethiye'ye, Şırnak'tan İstanbul'a kadar çoğu adliyelerimizdeki büro takımları burada üretilip, oralara götürülerek montajı yapılmakta. Mobilya atölyemiz 2 bin 200 metrekare alana kurulu. Tamamı kurumumuz tarafından kurularak faaliyete geçirildi. Bürolardaki koltuklar hariç bütün masa, etejer, sehpa, dolap kütüphanesi yani kısaca bir makamdaki tüm mobilya ürünleri kurumumuzda hükümlülerimiz tarafından üretilmekte."

Yıldırım, geçen yıl üretilen 312 küçük, 42 büyük hakim-savcı takımı, 4 gümüşlük, 51 fiskos masasının Antalya, İçel, Kartal, Yüksekova, Patnos, Görele, Konya, Aladağ, Mut, İskenderun, Bahçe, Kumluca, Ankara adliyeleri ile Erzurum Adli Tıp Kurumu'na gönderilerek montajının yapıldığını, en son olarak da Aksaray Adliyesi ve Cezaevinin siparişlerini teslim ettiklerini söyledi.

Toplam 25 iş kolunda yaklaşık 250 hükümlünün sigortalı ve ücretli olarak çalıştığını anlatan Yıldırım, "Hükümlüler cezalarını bitirip ailelerine kavuşacak. Kurumumuzun, Adelet Bakanlılığının amacı, bu kurslarla onları iş ve meslek sahibi yapmak. rehabilite ederek, topluma kazandırmak. Bunu da başardığımıza inanıyorum. Hükümlüler buraya geldikten sonra gerekli incelemeleri yaparak, uygun olan iş koluna veriyoruz. Cezasının 6 ayını, bir yılını, 2 yılını burada infaz eden hükümlülerimiz var. Buradan usta hükümlü olarak tahliye olup gidiyorlar. Sonra da duyuyoruz burada öğrendiği iş ve meslek ile işe girip çalışıyorlar" diye konuştu.

-"İş yurtları kapsamında meslek sahibi oldum"

Mobilya atölyesinde çalışarak cezasını tamamlamaya çalışan Ayhan Doğan da 16 aydır bu cezaevinde olduğunu belirterek, "Dışarda bir meslek sahibi değildim. İş yurtları kapsamında meslek sahibi oldum. Mobilya atölyesindeyim. Çıkınca da bu mesleği sürdürmek istiyorum. Sigortalı olarak çalışıyorum. Az çok maaşımız geliyor. Şeflerimiz de belge veriyor. Dışarıda iş yeri açma imkanımız var" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA