ABD'li Öğrenciler Deniz Kaplumbağalarını İnceledi

MERSİN - ABD'li bir grup öğrenci, İçel sahillerindeki deniz kaplumbağa üreme alanlarını inceledi.

İçel Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Araştırma Merkezi, ABD'li öğrencileri misafir etti. ABD'den gelen 12 öğrenciye kent sahillerindeki deniz kaplumbağaları üreme alanlarını gezdiren Merkez Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, konuklara çeşitli bilgiler verdi.

Öğrenciler sahilde deniz kaplumbağalarının yuva yapışını, koruma altındaki yuvaları ve yavruların yumurtadan çıkışını yerinde izleme fırsatı buldu. ABD'li öğrenciler ayrıca Orman Su İşleri İçel Şube Müdürlüğünün Davultepe'de bulunan Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezindeki yaralı kaplumbağaları da ziyaret etti.

Prof. Dr. Ergene, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araştırma merkezi olarak gerek ülke insanına gerekse yurt dışından eğitim, turistik veya iş için gelmiş insanlara İçel'i ve onun doğal güzelliklerini tanıtarak öğretmek istediklerini söyledi.

İçel'in sahip olduğu 5 deniz kaplumbağası üreme kumsalıyla çok kıymetli olduğunu ifade eden Ergene, bu değeri korumak ve tanıtmak gerektiğine işaret etti.

Dünyada insan faaliyeti nedeniyle artan kirlilik, sanayileşme, şehirleşme, deniz ve kara trafiği ile küresel ısınmanın birçok canlının neslini tehlikeye soktuğunu anlatan Ergene, şunları kaydetti:

"Nesli tükenen canlılardan deniz kaplumbağaları ulusal ve uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmıştır. Türkiye'de toplam 21 üreme alanları içerisinde Anamur, Göksu Deltası, Alata, Davultepe ve Kazanlı gibi 5 üreme alanını kapsadığından oldukça büyük bir öneme sahiptir. İçel'in sembol canlısı olan deniz kaplumbağalarını koruyabilmek, koruyanlara yardımcı olabilmek için onların yaşam döngüleri ve yaşam alanları hakkında bilgi sahibi olmak gereklidir."

Kaynak: AA