Hükümlü İle Tutuklulara Yakınlarının Ölümü veya Hastalığında İzin

ANKARA - Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olanlar hariç yüksek güvenlikli ceza infaz kurumlarında bulunanlar da dahil olmak üzere tehlikeli olmayan hükümlülerle tutuklulara, gerekli koşulların bulunması durumunda, ikinci derece dahil kan veya kayın hısımlarından birinin ya da eşinin ölümü halinde yol süresi hariç 2 güne kadar izin verilebilecek.

Adalet ve İçişleri Bakanlıklarınca hazırlanan Hükümlü ve Tutuklulara Yakınlarının Ölümü veya Hastalığı Nedeniyle Verilebilecek Mazeret İzinlerine Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, ceza infaz kurumlarındaki hükümlü ve tutukluların yakınlarının ölümü veya yaşamsal tehlike oluşturacak önemli ve ağır hastalığı halinde kullanacakları mazeret iznine ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

Buna göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olanlar hariç, yüksek güvenlikli ceza infaz kurumlarında bulunanlar da dahil olmak üzere, güvenlik bakımından sakınca oluşturmaması koşuluyla tehlikeli olmayan hükümlülere, ikinci derece dahil kan veya kayın hısımlarından birinin ya da eşinin ölümü halinde, cumhuriyet başsavcısının onayıyla yol süresi dışında 2 güne kadar cenazeye katılması amacıyla izin verilebilecek.

Soruşturmanın veya kovuşturmanın selameti ve güvenlik bakımından sakınca oluşturmaması şartıyla tutuklulara, ikinci derece dahil kan veya kayın hısımlarından birinin ya da eşinin ölümü halinde, soruşturma evresinde soruşturmayı yapan cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde ilgili hakim veya mahkemece aynı sürede izin verilebilecek.

-Hastalık nedeniyle mazeret izni

Aynı durumdaki hükümlü ve tutuklular, ana, baba, eş, kardeş, çocuk ile eşin anne veya babasının yaşamsal tehlike oluşturacak önemli ve ağır hastalığı bulunduğunun sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi durumunda, her bir yakını için bir defaya mahsus olmak üzere yol süresi hariç bir güne kadar hasta ziyareti için izin alabilecek.

Hükümlüler için cumhuriyet başsavcısının onayı, tutuklular için soruşturma evresinde soruşturmayı yapan cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde ilgili hakim veya mahkemenin izni gerekecek.

Hükümlü ve tutukluların, izin sırasında gece konakladıkları ev, ceza infaz kurumu veya diğer yerlerde geçirdikleri tüm süreler izin süresine dahil olacak.

İzin verilen hükümlü ve tutuklulardan kapalı ceza infaz kurumlarında bulunanlar dış güvenlik görevlisi refakatinde, açık ceza infaz kurumları ile çocuk eğitim evlerindekiler ise refakatsiz izne gönderilecek.

-Konaklama yapılabilecek yerler

Kapalı ceza infaz kurumundaki hükümlü ve tutuklulardan mazeret izni sırasında gece konaklaması gerekenler, kendisine veya eşine ait evde kalabileceği gibi kendisinin veya eşinin annesine, babasına, kardeşine, çocuğuna, torununa, büyükbabasına veya büyükannesine ait evde, güvenli görülen başka yerde ya da gidilen yerdeki kapalı ceza infaz kurumunda konaklayabilecek.

-Konaklanacak yerin belirlenmesi

Dış güvenlik birimi, bilgi formunu doldurarak, hükümlü veya tutuklunun iznini geçireceği yeri il jandarma komutanlığına gönderecek. İl jandarma komutanlığı, ilgili yer kolluk birimleriyle irtibata geçerek elde ettiği bilgilere göre, hükümlü veya tutuklunun nerede konaklaması gerektiğine ilişkin görüşünü de içeren resmi yazı ve bilgi formunu valilik makamına sunacak. Gece konaklama yapılabilecek yer konusunda vali karar verecek. Vali, bu yetkisini vali yardımcısı veya kaymakamlara devredebilecek.

-Güvenlik tedbirleri

Hükümlü veya tutukluya refakat eden dış güvenlik yetkilisinin bilgi vermesi ve talebi halinde, izne gidilen yerdeki kolluk birimlerince cenaze merasiminin yapılacağı veya konaklanacak yerde ya da talep edilen başka yerde gerekli güvenlik tedbirleri alınacak.

Hükümlü veya tutuklu, izin süresince dış güvenlik görevlilerinin yakın nezareti altında bulundurulacak.

Konaklanacak yerin içi ve çevresi de dahil olmak üzere izin süresince alınacak tüm güvenlik tedbirlerinin nitelik ve kapsamı, görevlendirilecek personelin sayısı ve giyeceği kıyafetle gerektiğinde hükümlü veya tutukluya devamlı ya da geçici suretle kelepçe takılıp takılmayacağı, dış güvenlik yetkilisince işlenen suçun türü, kişisel durumu, koşullu salıverilme tarihi ve mevcut güvenlik riskleri dikkate alınarak belirlenecek.

Mazeret izni verilen tutuklu veya hükümlünün çocuk olması durumunda, iznin geçirileceği ilin valiliğince pedagog, psikolog veya sosyal hizmet uzmanı görevlendirilebilecek.

-İzinde uyulması gereken kurallar

Hükümlü veya tutuklular, izin süresince alkollü içecek veya uyuşturucu madde kullanamayacak, güvenlik riski teşkil edebilecek veya hükümlü ve tutuklu sıfatıyla bağdaşmayacak davranışlarda bulunamayacak, taziye amacı dışında telefonla görüşemeyecek ve diğer iletişim araçlarını kullanamayacak, medya kuruluşlarına yazılı veya sözlü açıklama yapamayacak.

Bu kişiler, izin sırasında suç işlemesi, kurallara aykırı davranması ya da firar teşebbüsünde bulunması halinde, dış güvenlik yetkilisinin kararı ve sorumluluğunda, derhal en yakın kapalı ceza infaz kurumuna veya güvenli görülen başka yere konulacak.

Hükümlü veya tutuklular, konakladığı yerde kendisi ya da güvenlik görevlileri yönünden kontrolü mümkün olmayan güvenlik riski oluşması halinde, dış güvenlik yetkilisinin kararı ve sorumluluğunda en yakın ceza infaz kurumuna veya güvenli görülen başka yere konulacak.

Her iki durum da tutanağa bağlanarak valiliğe bildirilecek.

-Giderler

Mazeret iznine refakat eden dış güvenlik görevlilerinin harcırah ve yol giderleri, ilgili tüzük çerçevesinde, hükümlü veya tutuklu tarafından ödenecek. Giderlerin bu şekilde karşılanmaması halinde verilen mazeret izni uygulanmayacak.

Kaynak: AA