Tarım İşcilerinin Sosyal Güvenlik Sorunları Masaya Yatırıldı

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, tarım işçilerinin sosyal güvenlik sorunlarının çözülebilmesi amacıyla tarım sektörünün paydaşlarını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileriyle bir araya getirdi.

Tarım İşcilerinin Sosyal Güvenlik Sorunları Masaya Yatırıldı
Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nden (AKİB) yapılan yazılı açıklamaya göre, tarım işçilerinin statüleri ve sosyal güvenlik haklarında yaşanan sorunların çözümü için harekete geçen, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, geçen yıldan bu yana düzenlediği çeşitli toplantılarla çözüm arayışlarını sürdürüyor. Bu kapsamda, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak başkanlığında bir heyetin, 7 Mart 2013 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar ile görüşmesi ve Acar’ın, sorunun çözümü noktasında daire başkanlarına talimat vermesinin ardından tarım sektörünün paydaşları bir araya geldi. AKİB Hizmet Binası'nda Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Kavak'ın ev sahipliğinde yapılan toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sigortalılar Prim Daire Başkanı Tevfik Özcan ve Şube Müdürü Hanife Argüç ile Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri, Silifke Turunçgil Üreticileri Birliği, Adana Seyhan Ziraat Odası, Adana Turunçgil Üreticileri Birliği, İçel Turunçgil Üreticileri Birliği temsilcileri ve çok sayıda yaş meyve sebze ihracatçısı katıldı.

Toplantıda konuşan Ali Kavak, özellikle tarım işçilerinin kayıt altına alınması noktasında çok sıkıntı yaşandığına dikkat çekti. Tarım işçiliğinin, ailenin tüm fertleri ile yapıldığına işaret eden Kavak, “Her gün çalışmaya gelenlerin sayısında farklılık olmakta, çalışmaya gelen kişiler düzenlilik ve süreklilik göstermemektedir. Özellikle hasat zamanlarında çalışma saatleri iklim koşullarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Hal böyle olunca çalışma saatleri ve çalışan sayısındaki sürekli değişkenlik kayıt altına alınma noktasında bize sorun yaşatmaktadır” dedi.

Kavak, Son olarak toplantı neticesinde, kalıcı, mantıklı, uygulanabilir çözümler getirilmesinin herkes için faydalı olacağını sözlerine ekledi.

Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sigortalılar Prim Daire Başkanı Özcan ise bugün dünyada da sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınan en Son grubun tarım işçileri olduğunu vurgulayarak, "Ülkemizde de bu durum böyledir. Ülkemizde tarım işçileri 1984 yılından itibaren 2925 sayılı kanunla sosyal güvence altına alınmaya başlanmıştır. Ancak tarım işçilerinin düzenli gelirleri olamadığı için düzenli prim alınamamaktadır. Bu noktada sıkıntı büyüktür. Önümüzdeki sorunları elbirliği içinde çözmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sigortalılar Prim Şube Müdürü Argüç’ün konuya ilişkin bilgiler verdiği toplantıda, ilgili bakanlıklar nezdinde girişimlerin ve temasların devam ettirilmesi kararı alan katılımcılar, konuyu bölge milletvekillerine de aktararak çözüme ulaştırma konusunda desteklerini isteyeceklerini belirtti.

Kaynak: İHA