Prof. Dr. Yılmaz: Peygamberimiz'in Tavsiyelerine Uysak Belki De Hasta Olmayız

Trabzon'da düzenlenen "Kitap Zamanı" etkinliğinde "Tıbb-ı Nebevi" konulu bir konferans veren Sızıntı Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Prof. Dr. İrfan Yılmaz, Hz.

Muhammed (SAV)'in günlük yaşantısından misaller verip koruyucu hekimlik alanındaki tavsiyelerini anlatarak, "O'nun tavsiyelerine uymuş olsak, belki de hiç hasta olmayız." dedi.

Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'ndeki konferansta Prof. Dr. Yılmaz, bulaşıcı hastalıklara karşı alınan karantina tedbirinin batıda bilinmediği dönemde Hz. Muhammed (SAV)'in bu konuda tavsiyeleri olduğunu, mikrobun keşfinden bin yıl önce de mikroskop altında görür gibi tarif ettiğini söyledi.

Her davranışının vahiy gibi görülmesi gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, "O'nun sağlık alanındaki tavsiyelerinin yüzde 70'i koruyucu hekimlik üzerine. Başta ağız olmak üzere vücut temizliğiyle ilgili hadislerindeki tavsiyelerin hikmetini, tıp ilmi yeni yeni tespit edebiliyor. Halbuki O, bunları ilmi araştırmalar neticesinde söylemiyordu, kendisine bildirileni bildiriyordu. Sağlık alanındaki tavsiyelerinin hikmeti, yeni kurulan özel üniversitelerimizin tıp fakülterinin Tıbb-ı Nebevi bölümlerinde uzmanlar tarafından araştırılıyor." şeklinde konuştu.

Diğer semavi dinlerin kitaplarını da incelediğini belirten Prof. Dr. Yılmaz, hiçbirinde sağlığa bu kadar ilgi olmadığını söyledi: "Peygamber Efendimiz (SAV)'in tavsiyelerine uysak, belki de hiç hasta olmayız. Ağız ve diş sağlığı için misvak kullanmayı tavsiye ederken yemek konusunda midenin üç parça olarak kabul edilmesini, hepsinin yemekle doldurulmamasını, su ve hava için de yer bırakılmasını söylüyor. Bu tavsiyeye uyduğumuzda, bir kase kadar yemek yemeniz gerekiyor ki bu durumda çağımızın obezite başta olmak üzere aşırı yemekten ortaya çıkan birçok hastalığının önüne geçmiş oluruz." Yılmaz doktor seçme, misvak kullanma, hurma, bal ve ayva yeme, çevre temizliği, bulaşıcı hastalıklara karşı karantina, evlerde köpek beslememe, görgü kuralları ve kepekli ekmek yeme gibi konuları içeren 60 kadar hadisi aktardığı konferanstan sonra kitaplarını imzaladı .