Fethullah Gülen'den MGK değerlendirmesi

Fethullah Gülen, herkul.org'da yayınlanana son sohbetinde 'MGK' haberi ve yansımaları hakkında konuştu.

Fethullah Gülen'den MGK değerlendirmesi
Hükümetin, dershaneleri kapatma kararı nedeniyle Cemaat ile arasında soğuk rüzgarlar esmişti. Taraf Gazetesi de Mehmet Baransu imzası ile 2004 MGK'sında alınan kararlara ilişkin bir belge yayımlamış, Hükümetin Cemaati bitirme eylem planı içinde olduğunu iddia etmişti. Kararlarda, dönemin Dışişleri Bakanı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan'ın da imzası bulunuyordu. Hem dershane tartışmaları hem de MGK kararları nedeniyle gerilen Hükümet-Cemaat ilişkileri, dershanelerin kapatılmasının iki yıl ertelenmesinin ardından normale dönüyor.

'MGK KARARLARI KONJONKTÜR GEREĞİYDİ'
MGK kararları ile ilgili bir açıklama yapan Fethullah Gülen'den, 'Konjonktür gereğiydi' şeklinde ilginç bir açıklama geldi. Gülen, daha önce yaptığı 'Kolum kanadım kırıldı!' sözlerine de açıklık getirdi.

İşte o açıklama:
MGK-2004 kararıyla ilgili Hudeybiye teşbihi yaparken, o arkadaşların askerlerle ve o günkü idarede bulunan kimselerle beraber o meseleye imza atmalarını, şartlar ve konjonktürün gereği olarak, tıpkı Efendimiz'in (sallallahu aleyhi ve sellem) bir gaileyi ucuz atlatma adına geriye adım atması gibi ele aldım.

Hem de şu cümleyle dedim: 'Bazen geriye bir adım atmak, ileriye on adım atma değerindedir.' Mesele siyakı ve sibakıyla ele alındığı zaman görülecektir ki, esasen orada imza atan arkadaşları korumaya ve mazur görmeye matuf bir ifade tarzıydı o.

'KOLUM KANADIM KIRILDI DEDİM, ZİRA...'
Evet, o sohbette 'Kolum kanadım kırıldı!' da dedim; zira o imzadan sonra birileri, bazı işgüzarlar, o meseleyi uygulayıp durmuşlar, fişler falan olmuş, devam etmiş. Keşke orada Allah'ın izniyle makul atlatıldıktan sonra bu mesele devam etmeseydi; duyduğumda 'Kolum kanadım kırıldı!' dedim, bunu da başka türlü anladılar. Bu Hudeybiye örneğinde, MGK'da 'imza atanlar'ı, 'müşrik' olarak anlamak mümkün müdür? Peygamber kim orada? Oysa ki, orada onlara Peygamber yolunda hareket ediyor gibi bir bakma vardı. Takdir edileceği yerde, yine bir kısım, kara ruhlu, kara düşünceli, kara kalbli, karanlık yaşayan insanlar -keşke öyle olmasaydı- ortada fitne dellalları, bu meseleyi bu şekilde işâa etmek (yaymak) suretiyle toplumun değişik kesimlerini birbiriyle vuruşturma, karşı karşıya getirme gibi bir gayretkeşlik içindeler.