Dünyada Sadece Çermik'te Yetişen Bitki

Nesli tehlike altında olan ve dünyada sadece Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde yetişen ajuga xylorrhiza bitkisinin korunması için hazırlanan Tür Koruma Eylem Planı tanıtıldı.


Orman ve Su İşleri 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz Diyarbakır Dedeman Otel'de düzenlenen toplantıda, sürdürdükleri çalışmalarda dünyada sadece Çermik ilçesinde görülen kabamayasılın ilçede yetiştiği iki alanın daha tespit edildiğini söyledi.

Türkiye'de 10 binin üzerinde bitki türünün olduğunu belirterek, bunlardan 3 bin 800'ünün endemik olduğunu, bazılarının neslinin kaybolmaya yüz tuttuğunu ifade eden Deligöz, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce başlatılan çalışmayla nesli tehlike altına giren bitki türlerini korumak amacıyla eylem planları hazırladıklarını kaydetti.

Deligöz, eylem planlarının aralarında Diyarbakır'ın da yer aldığı 10 ilde sürdürüldüğünü vurgulayarak, "Kabamayasıl dünyada sadece Çermik'te 3 ayrı noktada yetişiyor. Bu bitkiden 300-350 tane kaldı. Kabamayasılı gelecek nesillere devredemezsek, torunlarımıza karşı boynumuz bükük kalır. Koruma planı sayesinde gelecek nesillere bu bitkiyi teslim edeceğiz" dedi.

Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selçuk Ertekin ise 30 yıl önce Çinli araştırmacı Kit Tan tarafından bulunarak isimlendirilen ajuga xylorrhizanın korunması amacıyla yürütülen çalışmalarda aynı bölgedeki iki alanda daha bu bitkinin yetiştiğini belirlediklerini söyledi.

Kabamayasılın, kaya üzerinde yaşayadığını, mayıs ve haziran aylarında çiçek açtığını ifade eden Ertekin, "Kabamayasıl, Çermik ilçesine çok yakın bir bölgede 2,5 kilometrelik alanda 3 farklı alanda yetişiyor" diye konuştu.

Toplantıya Vali Yardımcısı Zafer Ergin ve Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürü Erdal Seven de katıldı.

Kaynak: AA