Evimin Kirasını Ödeyemiyorum

Türk Sineması’nın emektar oyuncusu Çetin Başaran, adeta sefilleri oynuyor. Başaran, evinin kirasını ödeyemiyor. Emektar oyuncu sıkıntılarını Beyaz Gazeteye anlattı

Başta Cüneyt Arkın olmak üzere Yılmaz Güney, Ayhan Işık,Kadir İnanır,Kemal Sunal gibi bir çok ünlü jönden dayak yiyen adam olarak anımsanan Başaran, Türkiye 'de ilk 'Tarzan 'filminde oynayan oyuncu olarak da isminden söz ettirdi. Çetin Başaran bugüne kadar tam 700 filmde rol aldı.

SİNEMAYA NASIL BAŞLADINIZ?

1955 yılında 19 yaşındaydım ve Eminönü 'nde işportacılık yapıyordum. O zaman zabıtalar olmadığı için polisler tezgahlarımızı kaldırıyordu. Beni de bir türlü yakalayamıyorlardı. Bir ay peşime düştüler ama yine başarılı olamadılar.Çok kızıp teşkilat kurmuşlar. O zamanlar tanesi 5 liraya jarse gömlek satıyordum.Polisleri görünce koşmaya başladım, bu sefer hazırlıklı oldukları için beni iki koldan sardılar. Korku içinde galata köprüsü 'nden aşağıya attım kendimi, bir buğday motorunun içine düştüm. Rastlantıya bakın yönetmen Osman Sedan oradan geçiyormuş, benim cesaretime hayran kalıp arkadaşlara kartını bırakmış Önce önemsemedim.Kart aylarca cebimde kaldı. Daha sonra ekonomik sıkıntılar başlayınca kapısını çaldım. İlk filmim Sadri Alışık ile çektiğim 'Zümrüt Gözlüm 'oldu. Bu filmde kötü adamı oynadım ve sinemanın yeni kötü adamı olarak kameralar karşısına geçmiş oldum. O günden sonra kötü adam olmaktan bir türlü kurtulamadım gitti.

PEKİ GİRDİĞİNİZ YARIŞMADA EN İYİ VÜCUT GÜZELİ SEÇİLDİNİZ. BU YARIŞMAYA KAÇ SENESİNDE KATILDINIZ?

Sinemaya başladığımda güzel bir vücudum vardı.Bu nedenle herkes bana Tarzan Çetin demeye başladı. Hatta bu lakabım nedeniyle Tarzan filminde de oynadım.O dönem film büyük ses getirmişti. Oyuncu kadın arkadaşlarımla Tarzan kıyafetleriyle Beyoğlu 'nda yürümüştük. Daha birçok güzel projede yer alabilirdim. Ancak eski yapımcılar bene değerlendiremediler. Mesela Avrupa 'da olsaydım beni Herkül rolüyle kamera karşısına çıkarırlardı. Ben Türk Sineması 'nda bir Koca Yusuf başta olmak üzere bir çok pehlivanı en iyi şekilde canlandırabilirdim. Dediğim gibi bana maalesef bu fırsat verilmedi.

SİNEMADAN PARA KAZANDINIZ MI?

(İçini çekerek yanıt veriyor) Bizler sadece karın tokluğuna çalışıyorduk. Sinemadan jönlerin dışında kimse para kazanamıyordu.

Vefasızlığı da gördü, acıyı da… Şimdilerde Beyoğlu 'nun karanlık arka sokaklarında tek odalı izbe bir evde yaşam mücadalesi veren Türk Sineması 'nın 'Tarzan Çetin 'i, şimdi sefalet içinde…

NEDEN DİZİ VE SİNEMA FİLMLERİNDE SİZLERİ GÖREMİYORUZ?

Çağıran yok ki. Neden çağrılmadığımıza ben anlam vermiş değilim.71 yaşına girmiş olmama rağmen hala taş gibiyim. Bizim gibi oyuncuları yeni film ve dizilerde oynatmayanlara isyanım var. Bizim bu halimizi görüp utansınlar. Biz anadan doğma Tarzan 'ız.Biz dost ve arkadaşlarımızın desteğiyle ayakta durmaya çalışıyoruz. Evimin kirasını veremiyorum. Bazı arkadaşlarım evine ekmek götüremiyor.

Başaran, yapımcı ve yönetmenlerin Yeşilçam kökenli oyuncuları kıskandıklarını söylüyor ve ekliyor; Bu yüzden bizlere iş vermiyorlar. Çetin Başaran, yeni isimlerin oyunculuk disiplinini de beğenmiyor;

YENİ OYUNCULAR HAKKINDA NELER SÖYLEYECEKSİNİZ?

Biz Yeşilçam emektarları yönetmenin karşısında adeta titrerdik. Yönetmen mola demedikçe oturmamız mümkün değildi. Şimdiki oyuncular birkaç dakikalık çalışmanın ardından hemen molaya çekiliyorlar. Yönetmen sete geldiğinde hemen ayağa kalkardık. O mola demedikçe mola vermezdik. Her şeyin tadı tuzu kaçmış.

BİZ BİR ANINIZI ANLATIR MISINIZ?

Bir film çektik. Filmde Yılmaz Güney 'in annesini bahçede çalışırken üstünü başını yırtıp dövüyorum ve daha öldürüyorum. Filmin galası Adana 'da yapılacaktık. Adana 'da sinemalarda eskiden localar vardı. Artistler orada filmlerini izliyorduk.Benim sahnem geldi. Tam bu arada silah sesleri duyulmaya başladı. Tabii durum böyle olunca ışıklar yandı. Bir baktım beyaz perdede 4 kurşun izi var. Seyirci bana ateş etmiş. Rahmetli Yılmaz Güney bana 'Gel şimdi sana da ateş eder 'diyerek beni arka koltuğa oturttu. O an polisler gelip adamı yakalayıp götürdü.