Geçen Yılın En İyi Teknolojilerinden Lytro Satışa Çıkıyor

Geçen yılın en önemli teknolojilerinden birisi Lytro firması tarafından tanıtılan ve fotoğrafı çektikten sonra odaklama yaparak bu konuda bilinenleri kökten değiştiren yeni fotoğraf makinesi bu hafta içinde satışa çıkıyor

California'daki Stanford Üniversitesi doktora öğrencisi, Avustralya'da yetişen Malezya doğumlu Ren Ng tarafından geliştirilen odaksız ışık alanı ile görüntüleme yapan fotoğraf makinesinin lensleri çeşitli yönlerden gelen 11 milyon ışık hüzmesini yakalıyor. Cihazın içerisindeki ışık alanı yazılımcısı bunları işleyerek HD kalitesinde fotoğraflara dönüştürüyor ve bu sayede fotoğrafın her noktasına odaklanmak, böylece istenen netlikte resim görüntüsü elde etmek mümkün oluyor. Popular Science tarafından geçen yılın en iyi 100 teknolojisi arasında gösterilen Lytro'yu görüntüye müdahale edebilmeye olanak tanımasıyla 'canlı görüntüler' elde edebilen bir makine olarak niteleyen Ng, 'Giderek büyüyen Lytro ekibi çok heyecanlı. Sonunda kendi canlı görüntülerinizi yaratmak ve yayınlamak için Lytro'dan nasıl yararlanabileceğinizi göreceğiz' dedi.

Lytro fotoğrafları internete koyulduğunda, 'ışık alanı motoru' her görüntüde devreye girecek ve herkes kendi bilgisayarı, tableti ya da cep telefonu üzerinden interaktif kullanımla istediği odaklamayı yapabilecek. Lytro'nun 16 GB'lik küçük bir cep lambası şeklindeki ilk modeli 499 dolara satılacak ve 750 fotoğrafı hafızasında tutabilecek. 8 GB'lik 350 resim kapasiteli model de 399 dolara satılacak. İlk modelle ilgili dün Amerikan medyasında olumlu eleştiriler çıkarken, New York Times gazetesinden Sam Grobart, Lytro'yu 'şaşırtıcı ve göz kamaştırıcı' diye niteleyerek, 'Kendimi bir uydu fotoğrafına bakan ve teknisyenden Çakal Carlos belirgin şekilde ortaya çıkıncaya dek fotoğrafı netleştirmesini isteyen bir CIA ajanı gibi hissettim' dedi. Lytro'ya bir filtre takma ya da görüntülere Photoshop ile müdahale imkanı bulunmuyor.
Kaynak: AA