Ziraat Bankası, Rusya’da Türk Yatırımcıya Destek İçin Yenilendi

Rusya ve Türkiye arasında gelişen siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerle birlikte Rusya’da faaliyette bulunan Türk bankaları da kendilerini yenileyerek gelişmeye devam ediyor.

1993 'ten bu yana Moskova 'da faaliyetlerini sürdüren Ziraat Bankası, yenilenen ofisi, internet alt yapısı ve yeni yazılım programı ile Türk yatırımcıların yanında yer alıyor. Ziraat Bankası Rusya Genel Müdürü Zafer Yüksel, artık vadeli mevduat toplamaya da başladıklarını yabancıların da güvenilir banka olarak kendilerini tercih ettiğini söyledi.

Cihan Haber Ajansı 'na Rusya ekonomisi ve bankacılık sektörü ile ilgili değerlendirmede bulunan Yüksel, “Rusya bankacılık sisteminde önemli değişimler yaşanıyor. İki binleri bulan banka sayısı şimdilerde binin altına düştü. Daha da düşmesi bekleniyor. Kuruluş sermayesi 5-6 milyon dolarlarda idi. Şimdi bu rakam her geçen yıl yukarı çekiliyor. Bunun sektör için faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.

EN HIZLI VE MAKUL ÇÖZÜMLERLE FARK OLUŞTURUYOR

Ziraat Bankası olarak Türk firmalarına destek verdiklerini, kurumsal, ticari ve bireysel alanda her türlü bankacılık hizmetini sunduklarını kaydeden Yüksel, “Rusya 'da faaliyette bulunan Türk inşaat firmalarının teminat mektubu ihtiyaçları oluyor. Müşterilerimizin taleplerine en hızlı ve makul çözümler üreterek fark oluşturuyoruz. Kıymetli evrak sistemi olmadığı için Rusya 'da bankacılık sistemi bir miktar farklılaşıyor. Personeli buradaki sisteme uyumlu hale getirmeye çalışıyoruz. Ziraat bankasının tanınan bir ismi var. Avrupalı ve Rus müşteriler bizi biliyor. Vadeli mevduat toplamaya başladık. Hedefimiz makul fiyattan topladığımız mevduatları yine makul fiyatlardan müşterilerimize sunuyoruz” açıklamasında bulundu.

100 MİLYAR DOLAR TOPLAM TİCARET HAYAL DEĞİL

Türk firmalarının önünü açmak için uzun vadeli yatırımlara yönelik fonların oluşturulması gerektiğini kaydeden Yüksel, “Bazen Türk firmaları fon bulmakta sıkıntı çekebiliyor. Özellikle de küçük ve orta ölçekli işletmelere kıt kanaat biriktirdikleri sınırlı sermayelerini Rusya gibi yurtdışına yatırmak istemeyebiliyor. Burada oluşturulacak bir kısım destek fonları ile KOBİ 'ler için özel bir paket hazırlanabilir. Bunun dışında diğer leasing, sigorta ve diğer hizmetler için çalışmalar yapılabilir.” ifadelerini kullandı.

Rusya 'da Türk iş adamlarının yatırımlarının gelişebilmesi için bankaların da finansal destek sağlaması gerektiğini kaydeden yetkili, “Türk firmalarının Rusya 'da yatırım yapması çok önemli. Aksi durumda Türkiye 'den buraya mal satarak bunu yakalamak mümkün değil.” uyarısı yaptı.

Rusya ekonomisinin petrol ve doğalgaz gelirlerine bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini, otomotiv yan sanayi, tekstil, gıda ve diğer sektörlerde yatırım fırsatları olduğuna değinen Yüksel, “Bir iki yıl altyapı hazırlık çalışmalarına ayırmak lazım. Ülkeyi iyi tanımak gerekiyor. Bir de burada yaşamadan yatırım planlamak başarıya engel. Gelip burada hayatın içinde olmak gerekiyor. İnsan kaynağını da dikkate almak lazım.” hatırlatmasında bulundu.

ZİRAAT 'TE TÜRKİYE HAVASI


Rusya 'da faaliyet göstermelerine rağmen, Türkiye havasında ve samimiyetinde müşterileri ile ilişkiler geliştirdiklerini ifade eden Ziraat Bankası Rusya Genel Müdürü bankalarının farkını şu ifadelerle açıkladı: “Güleryüzlü, güvenilir ve hoş sohbet bir ortam oluşturduk. Ziraat Bankası 'nın marka değeri çok yüksek. Bunu en iyi şekilde burada temsil etmeye çalışıyoruz. Türk firmalarının dilini anlıyoruz. Türkiye aldıkları hizmetin aynısını ve hatta daha fazlasını vermeye çalışıyoruz. Masanın iki tarafı birbirini çok iyi anlıyor. Telefonlarımız 24 saat açık. Herkesin sorunlarına çözüm için çalışıyoruz. Bu arada bankacılık hizmetlerimiz de komisyonlar da makul seviyede. Rusya 'da faaliyette bulunan Türk şirketlerine ve yeni geleceklere kapımız açık. Her zaman bir kahve ısmarlamak isteriz.”