İnönü Üniversitesi'nde ''Özel Eğitim ve Aile'' Paneli Düzenlendi

İnönü Üniversitesi'nde, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla ''Özel Eğitim ve Aile'' paneli düzenlendi.

İnönü Üniversitesi'nde ''Özel Eğitim ve Aile'' Paneli Düzenlendi
Engelli Çocuklar Araştırma ve Uygulama Merkezi'nce Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panelde, özel gereksinimli veya engelli çocukların aile, okul ve toplum içerisinde karşılaştığı sorunlar ve bu sorunların çözümü noktasında yapılması gerekenler, ailede yaşanan sorunlar, okul sisteminde öğretmen ve öğrencilere düşen sorumluluklar gibi konular ele alındı.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Çocuk Psikiyatrisi Doç. Dr. Özlem Özel Özcan, fiziksel ve duygusal sıkıntılarla karşılaşmakta olan engelli ailelerde ümitsizlik, suçluluk, utanç, çaresizlik, kaygılar ve depresyon halinin sık yaşandığını belirtti.

Özcan, engelli aile ve bireylerin hakları konularında bilgiler verdi.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Ayfer Aytemur da kendi çocuğunun da otistik olduğunu belirterek, bir hekim olarak çocuğunun problemli olmasını kabul edemediğini söyledi.

Panelde, engelli annesi olmayı anlatan Aytemur, bir dönem mesleği bırakmayı bile düşündüğünü söyledi.

Aytemur, şunları kaydetti:

''Okuduğum çeşitli kitaplardan hatta bazı atasözlerinden esinlenerek, yakınlarımın ve değerli arkadaşlarımın tavsiye ve yardımlarıyla da şöyle bir kanıya vardım; çocuğumun böyle doğmasını engelleyemezken, bu durumu kabullenmemem de bir çözüm değildir. Nihayetinde tüm acı ve kaygılarımı bir tarafa bırakarak, yarınımızın kendimiz için ne getireceğini bilmediğimiz bir durumda, yarına kaygıyla bakmak yerine, bugünün iyi yaşanması gerektiği mantığıyla yoluma devam etme kararı aldım ve başarılı oldum. Tabii ki yüreğimdeki bu acı hep olacaktır ancak buna rağmen hayata tutunmak ve bu gerçekle yola devam etmek de bir gerekliliktir.''

Muhabir: Tuba Karahan

Yayıncı: Ahmet Ekici
Kaynak: AA