Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Eşi Hayrünnisa Gül'ün Himayelerinde Düzenlenen Etkinliğe Çok Sayıda Yazar ve Gazeteci Katıldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün himayelerinde düzenlenen ''Konuşan Kitap Şenliği''nin beşincisi İzmir'de gerçekleştirildi.

Hayrünnisa Gül'ün katılımıyla Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe, çok sayıda yazar ve gazeteci katıldı.

Gül, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, her mevsimin en güzelinin yaşandığı İzmir'in zengin tarihi ve kültürel mirasıyla tarih boyunca birçok şair ve yazara ilham kaynağı olduğunu söyledi.

Bilginin en büyük güç olduğu çağdaş dünyada okuyan, düşünen, sürekli kendini geliştiren bireylere her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğunu ifade eden Gül, dünyada en büyük gelişmişlik göstergeleri arasında okuma oranlarının olduğunu, ancak Türkiye'deki oranların istenen noktada olmadığını kaydetti.

Gül, bu eksikliği gidermek amacıyla 2008 yılında ''Türkiye Okuyor Kampanyası'' ile ''Konuşan Kitap Şenlikleri''ni İstanbul'dan başlattıklarını hatırlatarak, yola çıktıkları ilk günden itibaren çok başarılı sonuçlar aldıklarını ve almaya da devam ettiklerini kaydetti.

Türkiye'de 2000'li yıllarda basılan kitap sayısı 10 binlerdeyken, bugün 40 binlere ulaştığına, bunun yanı sıra Türkçe'den yabancı dillere çevrilen kitap sayısının da arttığına işaret eden Gül, şunları söyledi:

''Kitap okuma konusunda hedeflenen noktadan henüz uzağız, ama kaydedilen tüm ilerlemeler, geleceğe dair ümitlerimizi güçlendiriyor. Teknoloji çağının gerçeklerini görmezden gelmek, göz ardı etmek zamanın ruhuna aykırı. Kitabın tadını vermese de bazı durumlarda kolaylıklar sağlayan e-kitapların, tüm gününü bilgisayar karşısında geçiren yeni nesillere okuma alışkanlığı kazandırmak adına başvurulması gereken bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Ben de zaman zaman, özellikle seyahatlerimde e-kitap kullanıyorum, ama tabi ki kitabın kokusu başka.''

Hayrünnisa Gül, konuşmasının sonunda Halid Ziya Uşaklıgil'in ''İzmir Hikayeleri''nden bir bölüm okudu.

İzmir Valisi Cahit Kıraç ise Türkiye Okuyor Kampanyası bünyesinde yürütülen ''Konuşan Kitap Şenliği'nin beşincisine İzmir'de ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

-Yazarlar kitaplarını okudu-

Gazeteci yazar Tayfun Taliboğlu'nun sunuculuğunu yaptığı etkinlikte, ünlü yazar, şair, gazeteci ve sanatçılar okuyucularla buluştu.

Çocukluktan itibaren okuma alışkanlığı kazanılmasının, aile, okul, sivil toplum örgütleri ve tüm toplumun görevi olduğunu ifade eden Taliboğlu, etkinliğe katılan çocuklara ''okumadan anlatamazsınız, okumadan anlayamazsınız'' diye seslendi.

Etkinlikte ilk olarak yazar İskender Pala okurlarla buluştu. Taliboğlu ile yaptığı söyleşide, kitap okuma alışkanlığını ne zaman ve nasıl kazandığını, kitapların hayatındaki yerini anlatan Pala, günümüzde kullanılan kelime sayısının giderek azaldığını söyledi.

Pala, kendi eserlerinden okuma ve kitap üzerine bir bölüm okudu.

Etkinliğin yazar konuklarından Canan Tan ise söyleşisinde, 10 yıl öncesine göre Türkiye'nin çok daha fazla okuduğunu, bu gelişmede bu tür etkinliklerin ve kitap fuarlarının büyük etkisi olduğunu kaydetti.

Her kitabı için çok araştırma yaptığını anlatan Tan, son olarak mübadele hakkında bir kitap üzerinde çalıştığını belirtti.

Tan da etkinlikte ''İz'' adlı kitabından bölümler okudu.

Etkinliğin diğer konuğu okuma teknikleri ve hızlı okuma konularında çalışan Ziya Baran, sürekli öğrenmeye açık olanların her zaman başarılı olacağını söyledi.

Dünya ile baş edebilmenin tek yolunun çok kitap okumaktan geçtiğini ifade eden Baran, ''Dünyada her şeyin hızı değişti, hızı değişmeyen tek şey okumamız'' dedi.

Yazar ve şair Aytül Akal ise söyleşide çocukluğundan itibaren kitap okuma ve yazmayla olan ilişkini anlatarak, ilk masalını oğlunun talebi üzerine yazdığını belirtti.

Etkinliğin son konuğu dansçı Tan Sağtürk ise bilginin sonsuz olduğunu ve öğrenme sürecinin hep devam etmesi gerektiğini söyledi.

Sağtürk, etkinlikte okuduğu İzmir ile ilgili bir yazısıyla salondan büyük alkış aldı.

Etkinlikte İzmir Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Klasik Türk Müziği Korosu sanatçıları da müzik dinletisi sundu.

Hayrünnisa Gül, etkinliğin ardından katılımcılara ve etkinlik sponsorlarına teşekkür plaketi verdi.

Muhabir: Senem Yazıcı / Ufuk Kırabalı

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA