Thy‘den ‘İnanç Turizmi‘nde Büyük Atılım

Türk Hava Yolları (THY), Hz. Ali ve Hz. Hüseyin‘in mezarlarının olduğu Müslüman alemi açısından çok önemli bir yere sahip olan Irak‘ın Necef şehrine düzenlendiği tarifeli seferle İstanbul-Necef direkt uçuş hattının açılışını gerçekleştirdi.

Hz. Ali ve Hz. Hüseyin‘in kabrinin yanı sıra Kerbela‘ya yakınlığı ile de her yıl milyonlarca Müslüman tarafından ziyaret edilen Necef‘e, THY tarafından direkt tarifeli uçuş seferlerine başlandı. Necef‘e düzenlenen ilk sefer, TK-798 sefer sayılı uçakla gerçekleştirildi. Saat 07.30‘da İstanbul Atatürk Havalimanı‘ndan kalkış yapan uçakta, THY Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Hamdi Topçu‘nun yanı sıra THY Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Büyükerşen ve çok sayıda davetli ile basın mensubu yer aldı. Necef Uluslararası

Havalimanı‘na saat 10.25 sıralarında iniş yapan THY uçağı, bir havacılık geleneği olan ‘Su Takı‘ ile karşılanırken, İstanbul‘dan gelen davetliler ve yolcular ise Türkiye‘nin Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik ve Necef Valisi Adnan Al Zurufi tarafından çiçeklerle karşılandı. Daha sonra İstanbul-Necef uçuş hattının açılış törenine geçildi.

Burada bir açıklama yapan THY Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, daha önce de THY olarak Irak‘a çeşitli uçuş hatlarının açılışını yapmak üzere geldiklerini ve Irak‘a çok önem verdiklerinin belirterek, "Bağdat hattının ardından Necef hattı ile birlikte dördüncü uçuş hattımızı açtık. Önümüzdeki günlerde Süleymaniye ve Musul‘a da uçuş hatlarımızı ekleyeceğiz. Bütün bu gelişmeler iki kardeş ülke arasındaki dostluğun boyutlarını işaret ediyor. Ayrıca bu gelişmeler dost ve kardeş ülke Irak‘ın yaşanan

acı olaylardan sonra dünya ile kurduğu ticari ve diplomatik ilişkilerin boyutlarını ve geleceği noktaları gösteriyor" dedi.

Türkiye‘nin Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik ise, Türk halkı ve Necef halkı arasında geçmişten bu yana büyük bir gönül bağı olduğunu ifade ederek, "Bu gönül köprüsü, THY‘nin kurduğu bu uçuş köprüsüyle somutlaşmış oldu. Bundan mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.

Necef Valisi Adnan Al Zurufi ise, THY tarafından gerçekleştirilen bu hat açılışının Irak ve Necef ekonomisine olumlu katkıda bulunacağını ifade ederek, teşekkür etti. Konuşmaların ardından iki heyet arasında karşılıklı hediyeler takdim edilirken, üzerinde THY logosu olan bir pasta da alkışlar eşliğinde kesildi.

Daha sonra THY Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Hamdi Topçu konu ile ilgili olarak İHA mikrofonuna yaptığı açıklamada, Necef‘in Müslümanlar açısından önemli bir merkez olduğunu ifade ederek, "Burada Kerbela‘nın yakın olması ve Hz. Ali efendimizin burada bulunması çok önem arz ediyor. Bu şehir çok büyük bir inanç turizmi açısından dolup taşıyor. Alt tarafı hızla tamamlanması açısından çalışmalar yapılıyor. Birçok yabancı girişimci ve Türk girişimci burada konaklama amaçlı oteller yapıyor. Önümüzdeki günlerde

Necef‘e uluslararası açıdan çok büyük bir talep olacağını düşünüyorum. Çünkü şu anda seyahat zorlukları vardı. Bu zorlukları THY olarak biz kaldırıyoruz. İstanbul üzerinden Necef‘i, dünyanın birçok şehrine bağlıyoruz. Bunun da Necef‘e büyük bir hizmet olacağını düşünüyorum. Biz herkesi, maneviyatı yüksek olan bu şehre bekliyoruz" dedi.

Daha önce de kendilerine Necef‘e doğrudan seferler düzenlenmesi ile ilgili olarak birçok talebin geldiğini ifade eden Topçu, "Özellikle İran, Azerbaycan ve Türk Cumhuriyetleri‘nden ulaşım konusunda bizden yardım istiyorlardı. Bu doğrudan uçuşlarla da artık tek bilet ile Necef‘e gelip ülkelerine dönmeleri mümkündür. Şu an haftada üç sefer ile başlıyoruz, ancak eminim ki kısa zamanda her gün uçuş başlatacağız. Artık Necef‘in önemini dünyaya göstereceğiz ve Necef‘in tanıtımı anlamında da üstümüze düşeni

gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Törenin ardından Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) ve Iraklı iş adamları tarafından karşılıklı ticareti geliştirme ve ortak projeleri yürütmek amaçlı olarak bir ticaret antlaşması imzalandı.

Kaynak: İHA