Kütahya‘da ‘Köpük Serme Ve Püskürtme‘ Tatbikatı

Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü, Genel Müdürlük tarafından geliştirilip üretilen ve dünyada ilk defa uygulanan köpük serme ve püskürtme aparatlarının kullanımı ile ilgili tatbikat düzenlendi.

Kütahya‘da ‘Köpük Serme Ve Püskürtme‘ Tatbikatı
Tatbikata Bölge Müdür Yardımcısı Cezmi Özel, Koruma Şube Müdürü Hamdi Şenyuva, Planlama ve Proje Şube Müdürü Yusuf Yenişan, İşletme Müdür Yardımcıları, 6 İşletme Müdürlüğünden 1’er İşletme Şefi, teknik elemanlar ve Kütahya Orman İşletme Müdürlüğünden 2, Gediz ve Emet Orman İşletme Müdürlüğünden 1 arazöz ekibi katıldı.

Uygulamalı tatbikata geçmeden önce Koruma Şube Müdürü tarafından kullanılacak bu aparatlar ile ilgili bilgi verildi. Şube Müdürü Hamdi Şenyuva, "Köpük serme aparatı arazöz pompasının normal basınç çıkışına ayarlanabilir açı ile ve kolaylıkla monte edilmektedir. Bu aparat ile hareket halindeki arazöz 5 bar basınçta dakikada 400 litre su ve yüzde 3 köpük oranı ile 7 metrelik bir şeridi kıvamlı köpük ile kapatarak ilerlemektedir. Anız ve örtü yangınlarının önüne ve emniyet şeritlerinin zeminine hareketli ve seri olarak köpük uygulamasına imkan tanımaktadır” dedi.

Koruma Şube Müdürü Şenyuva, sözlerine şöyle devam etti: "Aynı Şekilde Köpük püskürtme aparatı da arazöz pompasının normal basınç çıkışına ayarlanabilir açı ile ve kolaylıkla monte edilmektedir. Bu aparat ile hareket halindeki arazöz 5 bar basınçta dakikada 400 litre su ve yüzde 3 veya yüzde 4 köpük oranı ile yangın emniyet şeritlerinde şeridin sağ veya sol tarafındaki ağaçları köpükle sıvayabilmektedir. Aynı arazöz aynı anda her iki aparatı da takarak yerde ve yanda köpük uygulaması yapabilmektedir. Yangınlara köpükle yapılan müdahale ile özellikle ağaçlandırma sahalarında, makilik otluk alanlarda ve örtü yangınlarında insan gücü olmadan yangının söndürülmesinde büyük başarı sağlanıyor. Bu aparat sayesinde arazöz ya da su tankerleri hareket halindeyken, yangının önüne adeta yorgan gibi köpük sererek ilerlemesi durduruluyor.Orman yangınlarında artık çok daha güçlü olan Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü, tüm ekipmanları ile her an göreve hazır."

Kaynak: İHA