Sert Çekirdekli Meyve Üreticisi Uzun Vadede Kazanacak

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin Küden, dünyadaki birçok ülkenin Türkiye‘den sert çekirdekli meyve talebinde bulunduğuna dikkat çekerek, bu alanda üretim yapan çiftçilerin uzun vadede çok ciddi bir kazanç elde edeceğini söyledi.

Alman Tarım Birliği (DLG) ve Önder Çiftçi Projesi (ÖÇP) ortaklığında kurulan DLG Fuarcılık‘ın gerçekleştirdiği dünyanın en büyük açık alan fuarı ‘DLG-ÖÇP Tarla Günleri-2011‘ devam ediyor. Garanti Bankası‘nın sponsorluğunda yaklaşık 800 bin euroluk yatırımla hayata geçirilen fuar kapsamında düzenlenen oturumda, ‘Sert Çekirdekli Meyvelerin Özellikleri ve Gelecekteki Durumu‘ ele alındı. ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin Küden, yaptığı sunumda, dünyanın birçok ülkesinin Türkiye‘den sert çekirdekli

meyve talebinde bulunduğuna dikkat çekti. Küden, şeftalide en iyi alıcının Suudi Arabistan ve Rusya olduğunu ifade ederek, bu üründeki ihracat rakamının önümüzdeki dönemde artabileceğine işaret etti. Türkiye‘nin Rusya, Almanya, Birleşik Krallık, Hollanda, Belçika, Bulgaristan, İsveç ve Avustralya‘ya kiraz sattığını hatırlatan Küden, erik ihracatında istediği noktaya henüz ulaşamayan Türkiye‘nin toplam erik ihracatının ise 2 bin 945 ton olduğu bilgisini verdi. Küden, alan bakımından en fazla üretilen

meyvenin kayısı olduğunu ifade ederek, kayısıda yıllık 660 bin tonluk üretim gerçekleştiğini, bu ürünü de şeftali, kiraz, erik ve nektarinin izlediğini dile getirdi.

Türkiye‘deki mevcut erik üretiminde en önemli üretim bölgesinin Akdeniz olduğunu kaydeden Prof. Dr. Küden, bölgedeki yıllık 150 bin tonluk üretim rakamının Marmara Bölgesi‘ne yaklaştığının altını çizdi. Sert çekirdekli meyve üreticilerinin uzun vadede büyük kazanç elde edeceğini belirten Ayzin Küden‘nin konuşmasının ardından ÇÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Küden, ‘Meyve Ağaçlarında Budama Yöntemleri‘ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Kaynak: İHA