Yeni Yıl hayata yeni bir başlangıç

Yeni Yıl filminin yönetmeni Bent Hamer'e göre hayata yeniden iyi bir başlangıç yapmanın tam zamanı.

Yeni Yıl hayata yeni bir başlangıç
2011'e sinemayla veda etmek isteyenler için vizyonda iki tane yılbaşı filmi var: Yeni Yıl ve Yılbaşı Gecesi. SABAH'a konuşan Yeni Yıl filminin yönetmeni Bent Hamer'e göre hayata yeniden iyi bir başlangıç yapmanın tam zamanı.

2011'e sinema ile veda etmek isteyenler için bu hafta iki seçenek var. İlki Norveçli yönetmen Bent Hamer'in yönettiği Yeni Yıl... Gezici Festival ve İstanbul Film Festivali sayesinde tanıdığımız yönetmen, filmde yeni yılı karşılamaya ve yalnızlıklarını unutmaya çalışan insanları bir araya getiriyor. İzleyen herkese dokunacak bir film olduğu konusunda pek çok insan hem fikir. San Sebastian Film Festivali'nde En İyi Senaryo Ödüllü alan Bent Hamer'le filmini ve yılbaşının insanlarda oluşturduğu duyguyu konuştuk.

EN KIYMETLİ HEDİYE, İÇİNİZDEN GELENDİR: "Yeni yılın 'kutlama' kısmından hoşlanıyorum. Yani herkesi aynı sofrada buluşturan geleneksel yönünden. İşin bir de ticari tarafı var ki, inanılmaz! Ekim ayından itibaren mağazalar tüketimi, hediye almayı pompalamaya başlıyor. Müthiş bir ticari kâr hesabı var. Ben şahsen kime ne hediye alacağım diye şaşırıyorum, beni aşıyor. Bence en kıymetli hediye kendinizden, içinizden gelendir. Bir gülümseme, samimi olmadığınız bir komşunuzu sofraya davet etmektir. Çocuk saflığında konuşuyorum galiba ama 55 yaşına gelince insan esas olanı kavrıyor ki o da gönül açıklığı."

USULCA BİRBİRİMİZE SOKULALIM:
"Çok sıkışık yaşıyoruz! Düzen bize nasıl olmamız gerektiğini söylüyor, sağolsun! Organize toplumlar çok şey başarmış olabilir ama medeniyet adına robot gibi olmanın da alemi yok! Yeni yılın bir 'umut tüccarlığı' tarafını kendimiz aşalım, umut olarak kalmasın! Gerçek mesajı alalım. Sabahtan akşama değişime inanmıyorum ama yeni yıl pekala da yeni bir başlangıç olabilir. Yalnızlık hep var madem ki, hiç değilse usulca birbirimize sokulalım."

YAKININIZ YOKSA YALNIZ HİSSEDERSİNİZ:
"Filmde yeni yılı karşılamaya ve yalnızlıklarını unutmaya çalışan insanları bir araya getiriyorum. Çünkü bu dönemlerde eğer etrafınızda yakınınız yoksa, kendinizi çok yalnız hissedersiniz. Malum refah ülkelerinde en çok intiharlar bu dönemde oluyor. Çünkü bize yalnızlık feci bir şeymiş gibi sunuluyor. Arada insanları yakınlaştırıcı bir gayret yok. O zaman da terkedilmişlik hissi galip geliyor."

İYİLİĞE OLAN İNANÇ ESASTIR: "İlk kez böyle çok karakterli, etnik, din ve dil çeşitliliği olan bir film yaptığım için insanlar şaşkın, biliyorum. Tatsız ve klişe bulanlar da olacaktır. Sıradan insana dair küçük öyküleri seviyorum ama bu kez 'açılmak' istedim. Yani aslında aynı şey ama farkı bu kez öykülerin fazla olması. Norveç'te sanıldığından daha çok kültürel çeşitlilik var. Müslümanı, Hristiyanı, Yahudisi barışçıl bir şekilde bir arada yaşıyoruz. Beylik laflar etmek istemiyorum ama bizi ayıran inanç farklılıklarının aslında önemli olmadığını göstermeye çalşıyorum, bu filmle. Bence iyiliğe olan inanç esastır, hangi dini benimsediğiniz değil."

HÜZNÜN İÇİNDE BİLE KOMEDİ VAR: "Sıradan insanın küçük dünyasındaki hayatı gayet hüzünlü buluyorum. Ama hepimiz böyleyiz, hüzünün içinde dahi komedi var, absürd olaylar var. Üstadım Finli sinemacı Aki Kaurismaki'dir elbet. O Kuzey'in hüznü ve yalnızlığında evrensel bir komedi buldu, yolumuzu açtı. Her filmini sabırsızlıkla beklerim. Yavaş ve monoton olan sıkıcı değildir, bilakis en çok koşturan bir işadamının yaşantısına baktığımızda gayet sıkıcı olduğunu görürüz. Hiç yerinden kalkmayan bir adamın dünyası dahi okyanuslar aşmış kadar derindir malum. Hatta daha derin ve ilginç olabilir."

"YILBAŞI GECESİ UMUT DOLU BİR ZAMAN"

Haftanın ikinci yeni yıl filmi ise Garry Marshall'ın yönettiği ve Halle Berry, Jessica Biel, Jon Bon Jovi, Abigail Breslin, Robert De Niro, Josh Duhamel, Zac Efron, Hector Elizondo, Katherine Heigl, Ashton Kutcher, Seth Meyers, Lea Michele, Sarah Jessica Parker, Michelle Pfeiffer, Til Schweiger, Hilary Swank ve Sofia Vergara gibi ünlü isimlerin rol aldığı Yılbaşı Gecesi / New Year's Eve. Yılbaşı Gecesi (New Year's Eve), New York'u mesken tutuyor ve birtakım kişisel hikayelerle 'izle ve kendini iyi hisset' filmlerinden birini seyircinin önüne koyuyor. Marshall'a göre yılbaşı gecesi, "muhasebe yapmak, önceki yılın hataları ve nasıl daha iyisini yapabileceğiniz üzerinde düşünmek için mükemmel bir fırsat. Sahip olduklarınız için şükretme zamanı. Ama aynı zamanda eğlenceli, heyecanlı, beklenti ve hatta biraz da çılgınlık dolu bir zaman. Çoğunlukla, yeniden şansınızı denemeye gönüllüyseniz istediğiniz her şeyin yeniden mümkün göründüğü, umut dolu bir zaman."