Dtö Çalışma Grubu Rusya’nın Üyeliğe Kabulünü Teklif Etti

Rusya’nın 18 yıllık Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliği hayali gerçek oluyor.

Gürcistan’la dün müzakereleri tamamlayan anlaşmayı parafe eden Moskova, Dünya Ticaret Örgütü Çalışma Grubu tarafından örgüt üyeliğine kabul için teklif edildi. Çalışma Grubu Başkanı Stefan Johanson basına yaptığı açıklamada, DTÖ bakanlar toplantısının 15-17 Aralık’ta olacağını, Rusya’nın üyeliği ile ilgili kararın da o toplantıda verileceğini söyledi.


Johanson değerlendirmesinde, “Öneri kabul edilirse, kararın Rusya parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor. Onaydan 30 gün sonra da Rusya resmen DTÖ’ye tam üye olabilecek” dedi.


İsviçre’nin önerdiği anlaşmaya göre Gürcistan’ın ayrılıkçı bölgeleri Güney Osetya ve Abhazya sınırlarında uluslar arası gözlemciler gümrük işlemlerini yapacak ve bilgiler merkezi sisteme online olarak aktarılacak.

Rusya’nın örgüt üyeliği yaklaşık 10 yıl önce Çin’in üyeliğinin ardından tarihi bir adım olarak görülüyor. Dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 2,8’ini oluşturan Rusya’nın ekonomik hacmi 1,9 trilyon dolara ulaştı. Gümrük vergilerinin önemli oranda düşürülmesi beklenen Rusya’nın DTÖ üyeliğinin, ülke gayri safi milli hasılasına uzun vadede yüzde 11’lik büyüme katkısı sağlaması bekleniyor.

Gürcistan’la anlaşmanın ardından bir sonraki adım 10-11 Kasım’da Çalışma Grubu toplanacak. Grubun çalışmalarını 15-17 Aralık’ta yapılacak DTÖ bakanlar konferansına kadara tamamlaması ve Rusya’nın üyeliği ile ilgili teklifi sunması bekleniyor. Rusya’nın DTÖ üyeliği ile ilgili anlaşmayı Duma’da onaylamasından bir ay sonra yürürlüğe girecek.

Tarım sektörüne sağlanan katkı 2017’ya kadar aşamalı olarak azaltılacak ve bir kısım ürünlerde yerli sektörü korumak için gerektiğinde gümrükler artırılabilecek. Bütçe gelirlerinin yüzde 40’ını oluşturan petrol ve doğalgaz sektörün de örgüt üyeliği sınırlı bir etki oluşturacak. Avrupa ülkelerinin bir kısım indirim taleplerinin dışında sektörde Rusya açısından önemli bir değişim olması öngörülmüyor. Perakende sektöründe ise aşamalı olarak yüzde 10-30 arasında bir ucuzluk yaşanması bekleniyor.