Hollanda hükümeti, yurtdışında yapılan 'Uyum Sınavı'nı zorlaştırıyor

Hollanda sağ azınlık hükümeti yurtdışında yapılan uyum sınavını zorlaştırıyor. Halen yürürlükte olan uyum sınavına katılmak isteyenlerin, 15 Şubat tar

Hollanda sağ azınlık hükümeti yurtdışında yapılan uyum sınavını zorlaştırıyor. Halen yürürlükte olan uyum sınavına katılmak isteyenlerin, 15 Şubat tarihinden önce başvuru yapmaları gerekiyor.

Türkler İçin Danışma Kurulu (IOT) Başkanı Aydın Akkaya, Yurtdışı Uyum Yasası uyarınca, Hollanda'ya gelmeden önce yurtdışında yapılan sınavın düzeyinin 1 Nisan 2011 tarihinden itibaren yükseltileceğini söyledi. Akkaya, şunları söyledi: "Yürürlükteki sınavdan yararlanmak isteyenlerin, 15 Şubat 2011 tarihinden önce Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği veya İstanbul'daki Hollanda Başkonsolosluğu'ndan randevu almaları gerekiyor. 1 Nisan tarihinde yürürlüğe girecek yeni uygulamaya göre, Hollandaca sözlü sınav düzeyi 'A1 -'den 'A1'e yükseliyor. Yeni uygulamayla, sözlü sınavın yanı sıra okuma-yazma ve okuduğunu anlama sınavları da getiriliyor. Yeni uygulama, uyum sınavının oldukça zorlaşacağı anlamına geliyor. Bundan da özellikle aile birleşimi kapsamında Hollanda'ya gelecek düşük eğitimlilerle, okuma yazma bilmeyenlerin olumsuz etkilenmeleri bekleniyor."

SINAVIN ZORLAŞTIRILMASI HUKUKA AYKIRI

"Hollanda'ya gelebilmek için gerekli sınav düzeyinin ağırlaştırılması, uluslararası hukuk ve özellikle de Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan Ortaklık Hukuku hükümlerine aykırıdır." diyen Akkaya, Avrupa Adalet Divanı'nın yüksek oturum harçlarıyla ilgili 29 Nisan 2010 tarihli kararında, ortaklık anlaşmaları uyarınca Türk vatandaşlarının Hollanda'ya geliş koşullarının ağırlaştırılamayacağına hükmettiğini hatırlattı.

Hollanda'nın AB-Türkiye Ortaklık Hukuku ihlallerini sürekli gündeme getiren IOT, Yurtdışında Uyum Yasası'nın da Ortaklık Hukuku Hükümlerine aykırı olduğu gerekçesiyle 2007 yılında Avrupa Komisyonuna şikâyette bulunmuştu. Aydın Akkaya, "IOT olarak haklarımıza sahip çıkacağız ve hak ihlallerini başta Avrupa kurumları olmak üzere her düzeyde gündeme getirmeye devam edeceğiz." açıklamasını yaptı.