"Yabancı temsilcilerin ziyareti Rumları güçlendiriyor"

Rum Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Güney Kıbrıs'a yapacağı ziyareti 'çok önemli' olarak nitelendirdi. Stefanu ya

Rum Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Güney Kıbrıs'a yapacağı ziyareti 'çok önemli' olarak nitelendirdi. Stefanu yabancı temsilcilerin ziyaretlerinin sözde Kıbrıs Cumhuriyeti'ni güçlendirdiğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in 11 Ocak'taki ziyaretine ilişkin soruları cevaplayan Stefanu, Almanya'nın, Avrupa ve uluslararası düzeydeki rolünün çok iyi bilinmekte olduğuna dikkat çekti. Stefanu, bu ziyaretin iki ülke arasında, üst düzeyde olan ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve sıkılaştırılmasına olanak sağlayacağını belirtti.

Stefanos Stefanu, ziyaret sırasında ikili ilişkiler, ortak ilgi alanına giren konular ve AB'yi ilgilendiren meselelerin ele alınacağını ifade etti. Stefanu, Merkel'in ziyaretine ilişkin ayrıntıların, ziyaret tarihi yaklaştığı zaman kamuoyuna duyurulacağını söyledi.

Merkel ve diğer yabancı yetkililerinin ziyaretlerle, Türkiye'nin AB üyeliği ve Kıbrıs sorunu konusunda Rum tarafına baskı mı yapmak istediği yönündeki bir soru üzerine Stefanu, korku sendromları ve korkuların, ülkenin ve toplumun malûm çıkarlarının ileriye götürülmesi için siyaset yapmayı isteyen hiçbir şeye yardımcı olmadığını söylemekle yetindi. Stefanu "Kıbrıs'a yönelik her ziyaretin ülkemiz üzerine baskı getireceği şeklindeki düşünce içerisinde hareket edeceksek, o zaman resmi ziyaretleri keselim. Bunun aksine, yabancı yetkililerin resmi ziyaretleri, Kıbrıs Cumhuriyeti'ni yükseltiyor ve Avrupa ile uluslararasındaki varlığını, egemenliğini de güçlendiriyor." şeklinde konuştu.

Öte yandan AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Papa 16. Benedikt, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in ziyaretleri ve Merkel'in yapacağı ziyaretin, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın Avrupa ve dünya düzeyinde oynadığı rolü teyit ettiğini ifade etti.

GÜVENLİK İÇİN ALRM VERİLDİ

Fileleftheros gazetesi, Rum polisinin, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Güney Kıbrıs'a yapacağı ziyaret sırasında yoğun güvenlik tedbirleri alacağını belirtti.

Gazete, Alman güvenlik makamlarının, 15 gün önce Güney Kıbrıs'a gelerek Rum Dışişleri Bakanlığı'nda, Rum meslektaşlarıyla güvenlik konusu üzerine bir toplantı yaptığını yazdı. Habere göre, Rum Polisi Basın Sözcüsü Mihalis Katsunontos, Merkel için, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev için alınan tedbirlerin aynısının alınacağını söyledi.