Safranbolu'da 'Havza Boyutunda Koruma' Toplantısı

Karabük'Ün tarhi kenti Safranbolu'da 'Havza Boyutunda Koruma' konulu toplantı düzenleniyor. Program öncesi kente gelen davetlilere Safranbolu gezdirildi.

Safranbolu'da 'Havza Boyutunda Koruma' Toplantısı
Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, "Havza birlikleri platformu oluşturacağız" dedi.Sözen, Batı Karadeniz Kalkınma Birliği Havza Birliğinde Koruma toplantısı için geldiği Safranbolu'da gazetecilere yaptığı açıklamada, havza boyutunda korumayı yıllar önce konuştuklarını bütün engellere rağmen bugün bu amaçla bir araya gelinebildiğini söyledi. Kelkit Havzası ve GAP bölgesindeki illeri bir araya getirerek bu amaçla çalışmaların yapıldığını ve başarıldığını anlatan Sözen, açıklamasını şöyle sürdürdü :
"Türkiye bütünleşmeye gidiyor, Artık havza boyutunda hareket etmek gerekiyor. Havza boyutunda koruma ve bunun içinde kültür yolları oluşturma çalışmaları başladı. Türkiye'de bu ilk defa görülüyor. Bu alanda koruma çalışmaları yapıyoruz, Turizmin ilk başladığı Antalya kıyı bandında kirlenmeler ormanları tehdit etmeye başlayınca dağlarda siper açarak yeni alanlar yaratmaya çalıştık. Diğer havzalardaki çalışmalar bunu izledi.'
"SAFRANBOLU KORUMADA BİR BAŞKENT OLARAK ÖNCÜLÜK YAPIYOR"
Mudurnu'dan başlayarak Göynük, Mudurnu, Bartın ve Amasra oradan Beypazarı'nı birbirine bağlayan havza boyutunda korumanın başlatılacağını vurgulayan Prof. Dr. Metin Sözen, Safranbolu'nun bunlara olabilirliğini gösteren kanıtlayan uluslararası boyuta taşıyan bir merkez olduğunu ifade ederek, "Yarın Safranbolu'da havza boyutunda planlama, ekonomi, tanıtım, doğanın korunması, eğitim ve örgütlenme başlıkları altında toplantımız olacak. Toplantının Safranbolu'da olması çok önemli. Taraklı, Göynük ve Mudurnu yarış içinde Safranbolu bunların öncülüğünü yapan bir merkez olacak. Burada nasıl bir tanıtım olacak, var olanı koruyarak destekleme, havza boyutunda koruma, kültürel koruma, göçü önleme ve ayrıca geleneksellikten gelen yaşamayı tartışacağız" diye kaydetti.
Toplantı için Safranbolu'ya gelen Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve katılımcılarını gezilerinde Karabük Valisi Nurullah Çakır, Merkez Valisi Kayhan Kavas, Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan, Belediye Başkanı Necdet Aksoy diğer protokol üyeleri ve çok sayıda mimar eşlik etti.