Batman'da Çok Dilli Film Şenliği

Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Batman ve yöresinde konuşulan dillerde çekilmiş filmler başta olmak üzere dünyada konuşulan değişik dillerde ve değişik türlerde çekilmiş filmlerin gösterimini içeren Çok Dilli Film Şenliği'nde Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1934 yılında Rus yapımcılara çektirilen "Türkiye'nin Kalbi Ankara" adlı fil

Batman'da Çok Dilli Film Şenliği
Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Batman ve yöresinde konuşulan dillerde çekilmiş filmler başta olmak üzere dünyada konuşulan değişik dillerde ve değişik türlerde çekilmiş filmlerin gösterimini içeren Çok Dilli Film Şenliği'nde Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1934 yılında Rus yapımcılara çektirilen "Türkiye'nin Kalbi Ankara" adlı filmin de gösterileceği bildirildi.
26 Şubat - 7 Mart 2011 tarihleri arasında yapılacak olan şenlikte Arapça, Kürtçe, Süryanice, Ermenice, Türkçe, Rusça, İngilizce, Fransızca, Farsça, Japonca, Çince, Portekizce ve Hintçe filmlerin yanı sıra aynı zamanda bir film yönetmeni olan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Cereci'nin uluslararası festivallerde gösterime giren filmlerinin de izleyicilere sunulacağı belirtildi. Şenliğin koordinatörü Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Cereci, milli mücadele sonrasında Ankara'nın başkent oluşunu, Atatürk devrimlerini ve Türkiye'nin çağdaş dünyadaki gelişmelere koşut olarak modernleşmesini konu edinen filmin sinema ve televizyon ekranlarında hemen hiç gösterilmediğini, genç kuşaklar için önemli bir tarih dersi olan filmin tarihi değeri nedeniyle şenlik kapsamına alındığını açıkladı. Uzun ve zorlu bir mücadeleden sonra kurduğu cumhuriyetin yapısal hücrelerini oluşturmak için önce Ankara'yı başkent olarak seçen ve ardından da yeni cumhuriyetin dünyada saygın bir yer edinmesi için ülkeyi çağdaş dünyanın gerekleriyle donatmayı tasarlayan Mustafa Kemal Atatürk'ün modernleşme çabalarının yer aldığı filmde, Türkiye'nin Kalbi olarak nitelenen Ankara'nın ve Türkiye'nin nereden nereye geldiğinin de belgelendiği belirtildi. Batman halkını farklı kültürlerle buluşturmayı amaçlayan film şenliğinde dünyada çekilen ilk belgesel film olan "Nanook of the North" (Kuzeyin Nanook'u) adlı filmden, sinema dünyasının ilk bilim kurgu yapımı olan Fransız filmi "Aya Seyahat"e, sinema otoritelerince sinema tarihinin en başarılı filmi olarak kabul edilen Rus yapımı "Potemkin Battleship"den (Potemkin Zırhlısı), İran yapımı "Kandahar" adlı filme, dünyanın ilk çizgi filminden Alfred Hitckock imzalı "Kuşlar" filmine, Japon yapımı "Ran" adlı filmden Charlie Chaplin filmlerine kadar dünya film tarihinin en önemli yapıtlarının da gösterilecek. Dünyanın her yöresini ve her kültürü yansıtan filmlerin yer aldığı şenliğe Prof. Dr. Sedat Cereci'nin de Kürt kültüründe nevruz kutlamaları, kofi giyme, tirgal bağlama ve dengbej geleneğini konu edinen "Adam's Festival" ve Van'da yaşayan Küresinliler adlı topluluğun İran'dan Van'a göçlerini konu edinen "from Yestikan to Van" adlı filmlerle katılacak.
Çok Dilli Film Şenliği Düzenleme Komitesi'nde Emine Polat, Sibel Kazıkçı, Murat Bayazıt, Ohannes Harutyunyan, Yrd. Doç. Dr. Bahattin İşcan, öğretim görevlisi Deniz Atiç, Angela McCann, Emrah Saltık, Ulvi Kubilay Dündar, Hüseyin Azi, Fırat Yıldız, Tarkan Demir ve Gökhan Sert yer alırken, şenliğin Batman Turizm ve Tanıtım Derneği, Agos Gazetesi, Batman Valiliği, Midyatlılar Derneği, Antakya Kültür Birliği ve Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Çok Dilli Müzik Topluluğu tarafından da destekleniyor.
Şenlik Sözcüsü ve Prof. Dr. Sedat Cereci'nin Danışmanı öğretim görevlisi Deniz Atiç, Ermenistan sinemasının usta yönetmenlerinden Ardavazd Peleshyan'ın dünyaca ünlü belgesellerinin gösterileceği film şenliğinde, Hakan Aytekin tarafından Süryanice olarak çekilen "Yarına Bir Harf" adlı filmin, Batmanlı yönetmen Faysal Soysal'ın Farsça ve İngilizce filmlerinin, Mardinli yönetmen Haydar Demirtaş'ın filmlerinin ve Batman ve yöresinde Kürtçe ve Arapça filmler çeken genç yönetmenlerin filmlerinin de izleyicilerle buluşacağını açıkladı.
Kültür Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Bahattin İşcan'ın katkılarıyla film şenliğini olabildiğinde geniş bir kapsamda gerçekleştirmeyi planladıklarını söyleyen Prof. Dr. Sedat Cereci, Batman Üniversitesi'nin yanı sıra Batman Valiliği, Batman Sanat Tiyatrosu ve Batman Emniyet Müdürlüğü'nün şenliğe desteklerinin etkinliği güçlendirdiğini, bazı özel firmaların da salonlarını film gösterimlerine tahsis ettiklerini belirtti. Şenlik Koordinatörü Prof. Dr. Sedat Cereci, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin dönüm noktasını konu edinen "Türkiye'nin Kalbi Ankara" adlı filmin yanı sıra, Ulusal Kurtuluş Savaşı'nı konu edinen ve savaş yıllarında çekilmiş belge filmlerinin de şenlikte gösterileceğini bildirdi.
Çok Dilli Film Şenliği'nin Batman'daki tüm halka açık alanlardaki gösterim salonlarında gerçekleşeceği ve halkın hiçbir ücret ödemeden filmleri izleyebileceği bildirildi.