Cumhurbaşkanı Abdullah Gül...(2)

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri'deki yolsuzluk iddialarına ilişkin olarak, "Bir şey söylersem taraf olurum

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri'deki yolsuzluk iddialarına ilişkin olarak, "Bir şey söylersem taraf olurum. Kayseri'yi en iyi bilenlerden birisiyim. Özhaseki'yi de zaten iyi tanıyanlardan birisiyim. Her şey şeffaf zaten. Kayseri örnek bir şehir. Siyasetçi olsam çok şey söylerim ama kendimi tutayım" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen 'Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri' töreninin ardından verilen resepsiyonda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Star Gazetesi Yazarı Şamil Tayyar'ın gazetede çıkan yazısıyla ilgili basın mensuplarıyla sohbet eden Cumhurbaşkanı Gül, özgürlük konusunun önemli olduğunu belirterek, "Gizli dokümanların yazılmasında ve mahkemece henüz deşifre edilmeyen belgelerin yazılması problem teşkil ediyor" dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile ilgili iddialar ve sonrasında yaşanan gelişmelerin hatırlatılması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, "Bir şey söylersem taraf olurum. Kayseri'yi en iyi bilenlerden birisiyim. Özhaseki'yi de zaten iyi tanıyanlardan birisiyim. Her şey şeffaf zaten. Kayseri örnek bir şehir. Siyasetçi olsam çok şey söylerim ama kendimi tutayım" dedi.
Siyasilere yönelik 'yumurta' protestosuna ve yaşanan tartışmalara ilişkin bir soru üzerine Gül, Ankara Üniversitesi Rektörü'nün bu konuda çok güzel söylediğini belirterek, "Üniversiteler ifade özgürlüğünün bir yeridir. Ama eylem özgürlüğünün yeri değildir. Üniversiteler karşındakini konuşturmama yeri değildir" diye konuştu.
Gül, TBMM'deki Kürtçe konuşma tartışmalarına ilişkin soruya ise, "Kanunlar, Anayasa belli. Mecliste Türkçe konuşulur. Kitapta, tiyatroda, Kürtçe olur" karşılığını verdi.

MECLİS BAŞKANI ŞAHİN
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de Kayseri'deki yolsuzluk iddialarına ilişkin soru üzerine, "Hukuken baktığımızda ortada sonuçlanmış ve Yargıtay tarafından onanmış bir dava var" diye konuştu.
Gazetecilerin açılmamış davayı sorduklarını söylemeleri üzerine Şahin, "Madem anamuhalefet lideri bu konuda çok ısrarcı yeniden bakmakta yarar var" dedi.
Gazetecilerin 10 sayfanın eksik olmasını hatırlatması ve bu konudaki soruları üzerine Şahin, "Ben bu tartışmanın muhataplarına yol gösterici değilim inceleyin incelemeyin diye akıl veremem. TBMM'de ilgili bir konu olsa başkan olarak bir bakın diyebilirim" dedi.
Şahin, Akşam gazetesindeki karikatürle ilgili olarak da, "Günün karikatürüdür çok tartışma olmuştur. Bu konuyu çok önemsiyorum ve yorum yapmak istemiyorum" diye konuştu.
Şahin, TBMM'de Kürtçe konuşmaya ilişkin olarak da, "Almanya'da 6-7 Türk milletvekili var. Hiçbiri Alman parlamentosunda Türkçe konuşamaz. Herkesi akıl ve sağduyuya davet ediyorum. Yürürlükteki mevzuat parti kapatma nedenidir. Bu tür davranışlar gerginlik çıkarır. Bu konuda Sayın Bülent Arınç çok güzel söyledi; Türkçe'yi çok güzel kullanıyorlar. Kürtçe'yi kendi aralarında da anlamayan var" dedi. Şahin, Kürtçe konusunda kendisine herhangi bir teklif gelmesi durumunda ilgili komisyona havale edeceğini
söyledi.
TBMM Başkanı Şahin, AİHM'in HADEP'in kapatılmasında Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkum etmesini de, "Yürürlükteki mevzuat parti kapatma nedenidir" sözleriyle değerlendirdi.