Dünya Ehl-i Beyt Vakfı'ndan Feshane'de İftar Yemeği

Dünya Ehl-i Beyt Vakfı tarafından Muharrem ayı dolayısıyla verilen iftar yemeğinde birlik ve beraberlik mesajları verildi

Dünya Ehl-i Beyt Vakfı tarafından Muharrem ayı dolayısıyla verilen iftar yemeğinde birlik ve beraberlik mesajları verildi. Yemeğe katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı her sorunu etik ve insani kurullar içerisinde çözmek için büyük çaba harcadıklarını belirtirken, Devlet Bakanı Faruk Çelik de bu coğrafyada hiçbir zaman kitlesel bir inanç savaşı olmadığını söyledi.
Dünya Ehl-i Beyt Vakfı, Eyüp Feshane Uluslararası Fuar Kongre ve Kültür Merkezi'nde iftar yemeği verdi. Kur'an-ı Kerim okunması ile başlayan iftarda Kerbela kasideleri, nefesleri ve sema ayini icra edildi. Toplumun her kesiminden çok sayıda insanı biraraya getiren yemekte, birlik ve beraberlik mesajları verildi. İftar yemeğine Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Faruk Çelik, Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Prof. Dr. Nevzat
Yalçıntaş, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, sanat dünyasından Emel Sayın, Dursun Ali Erzincanlı, Nuri Sesigüzel ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Bakan Yazıcı, yemekte yaptığı konuşmada, "Bundan 1300 yıl önce insanlık tarihinin en acı olayı yaşandı. Peygamber Efendimiz'in torunlarından Hz. Hüseyin ve Ehl-i Beyt'ten birçok kişi önce aç bırakılmış, sonra katledilmiştir. Alevi kardeşlerimiz tarihin bu en vahim olayını matem havasında oruç tutmak suretiyle anmaktadır. Bu orucun çok derin ve farklı bir anlamı olduğunu düşünüyorum. Alevi kardeşlerimiz bu davranışları ile insanın insana yaptığı zulmün son bulması için bir duruş sergiliyor. Bu topraklarda
sevgi var, kardeşlik var" diye konuştu.
Ülkedeki sorunlara da değinen Yazıcı, "Ülkemizde birikmiş olan bu tür sorunları tasfiye etmeyi içtenlikle arzu ederken, uluslararası düzeyde de Medeniyetler Arası İttifak ismi altında önemli bir projeye imza atıyoruz. Her sorunu etik ve insani kurullar içerisinde, insan olmasından kaynaklanan değerler içerisinde çözmek için büyük çaba harcıyoruz" dedi.
Bakan Çelik ise, ''Muharrem ayı dinimizde müstesna aylardan olmasının yanı sıra orta tarihimizin en acı olaylarından birinin yaşandığı Kerbela olayının yaşandığı bir aydır. Kerbela bütün Müslümanlar'ın ortak mateminin adıdır. 1330 yıldır matemin en yoğun şekilde yaşandığı bu ayda Muharrem orucu matem orucu ile birlikte ifa edilmektedir" şeklinde konuştu.
Yeni Kerbelalar'ın yaşanmaması için beraberliği ve dirliği gerçekleştirmek gerektiğini kaydeden Bakan Çelik, "Tarih süresinde her zaman sorunlar olmuştur ancak unutulmamalıdır ki bizim coğrafyamızda hiçbir zaman kitlesel bir inanç savaşı olmamıştır. Ne Çorum, ne Maraş, ne Gazi ne de Sivas bir mezhep çatışması olarak lanse edilmez. Tüm bu olaylardaki kirli ellerin, karanlık fesat odaklarının rolü bugün tek tek ortaya çıkmaktadır. Biz tarih boyunca hep bir olduk, beraber olduk, tarihi birlikte yazdık, bu
topraklarda kaderi de birlikte paylaştık. Bu topraklarda geleceği de hep birlikte kuracağız, bir, iri ve diri olacağız" dedi.
Aleviler'in sorunları ve talepleri olduğunu ifade eden Bakan Çelik, "Yıllardır ötelenmiş problemler var. Yalnız Alevi vatandaşların değil, değişik toplumların da başka sorunları var. Hükümet olarak hiç çekinmeden ve oy kaygısına girmeden sorun alanlarının içine girdik ve taşın altına elimizi değil gövdemizi koyduk. Bu sorunlar bu çağda Türkiye'ye yakışmıyor. Değişen ve büyüyen Türkiye bu sorunlardan arınmalı ve kurtulmalıdır. 7 çalıştay oluşturduk, çok ciddi çalışmalar yaptık. Toplumda birçok kesimle
biraraya geldik. Sorun toplumsal bir sorundur. 73 milyonu ilgilendiren bir sorundur. Bu sorunları da çözmeye başladık" diye konuştu.
Konuşmasında Madımak olayına da değinen Bakan Çelik, "Madımak hepimizi rahatsız ediyordu. Sivas'a gittik ve Madımak'ta yaşanan olayları hepimizin ortak acısıdır diyerek haykırdık. Sivas Madımak Oteli'nin kamulaştırma kararını aldık. 23 Kasım'da bunu gerçekleştirdik. Bugün tabelasını indirerek tarihe karıştırdık. Onu söz verdiğimiz gibi bitirdik, bundan sonra Madımak Oteli'ni yeni bir çatışma alanı olmayacak ve yaşanan acıları unutturmayacak şekilde dizayn edeceğiz" şeklinde konuştu.
İftar yemeği sonrası bir konuşma yapan Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun da, sevgi ve muhabbetin her şeyden önemli olduğunu vurguladı. Altun, ''Dünya Ehl-i Beyt Vakfı olarak dünyada yaşayan 7 milyar insanı kardeş olarak kabul ediyoruz. Bütün Müslümanları din kardeşi, bütün insanları ise insan kardeşliği olarak kabul ediyoruz. Bugün ülkemizde sistemden kaynaklanan sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunları çözmek için çaba harcayan bütün bakanlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.
(MA-AU-CC-Y)