Son üç ayda kalp sorunu yaşayanlar için oruç sakıncalı

Acıbadem Bursa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Neslihan Gülmez, son üç ayda kalp sorunu yaşayanların oruç tutmaması gerektiğini belirtti.

Son üç ayda kalp sorunu yaşayanlar için oruç sakıncalı
 

Dr . Neslihan Gü ; lmez , kalp hastaları arasında ' oruç ; tutmaması gerekenler ' ile ' dikkatli davranarak oruç ; tutması gerekenler ' şeklinde bir ayrım yapılabildiğini sö ; yledi .

Şikâ ; yetleri devam eden , kalp problemini son ü ; ç ; ay iç ; inde yaşamış ve kandaki pıhtılaşma problemi nedeni ile kriz veya felç ; geç ; irmiş olan hastalara oruç ; tutmamaları uyarısında bulunan Gü ; lmez , hastalığı tedaviyle kontrol altında tutulabilen , kalp krizi ve by-pass geç ; irmiş , ritim problemi yaşayan ve kalp yetersizliği olan hastaların ise normal diyet kurallarına uymaları ve tedavi programlarındaki ilaç ; dü ; zenine dikkat etmeleri koşuluyla oruç ; tutabileceklerini ifade etti .

Kalp hastalarının yü ; zde yü ; ze yakınının dü ; zenli olarak ilaç ; kullandığını dile getiren Dr . Gü ; lmez , kalp hastaları iç ; in en ö ; nemli mesajın dü ; zen olduğunun altını ç ; izdi .

Gü ; lmez , şö ; yle konuştu : ' İlaç ; lar dü ; zenli alınmalı , yemek , dü ; zenli yenilmeli , uyku dü ; zenli olmalı ve fiziksel tü ; m aktiviteler , dü ; zenli ayarlanmalıdır . Her gü ; n aynı saatlerde ve erken uyumak , dü ; zeni yeniden sağlamaya yardımcı olacaktır . Gü ; ndü ; z saatlerinde bir şey yenilmediği iç ; in enerji sarfiyatına dikkat edilerek , gü ; nlü ; k fiziksel performans ayarlanmalı ; mevcut performans dü ; zeni mü ; mkü ; n olduğunca korunmaya ç ; alışılmalıdır . Sonuç ; ta kalp hastaları , ramazan ö ; ncesi kurmuş oldukları dü ; zeni ramazanda da korumaya gayret gö ; stermelidir . İlaç ; dü ; zenini korurken de sabah kahvaltısından ö ; nce aldıkları ilaç ; ları , sahur ö ; ncesinde , akşam alınan ilaç ; ları da iftar sonrasında almak şeklinde bir dü ; zen geliştirebilirler . '

Yaşam koşullarının da dikkate alınması gerektiğine dikkat ç ; eken Gü ; lmez , klimalı bir ortamda masa başı ç ; alışan bir kimse veya Ramazan ' ı yaylada geç ; iren bir koroner kalp hastasının oruç ; tutabileceğini ; ancak yaz aylarında gü ; neş altında bedenen ç ; alışan sağlıklı bir gencin oruç ; tutamayabileceğini dile getirdi .

İFTARDA YAĞLI YEMEKLER KALP KRİZİNE YOL AÇ ; ABİLİR

Dr . Gü ; lmez , ö ; zellikle bol yağlı , kalorili ve hızlı yenen iftar yemeklerinden sonra kalp krizi geç ; irme riskinin yü ; ksek olduğuna işaret etti .

Dr . Gü ; lmez , şunları sö ; yledi : ' Koroner damarların tıkanmasına bağlı kalp krizi , yıllarca iyi tedavi edilmemiş yü ; ksek tansiyonun kalp kasını yorması ve kalbi bü ; yü ; tmesi , tedavisi zamanında yapılmamış kalp kapağı hastalıkları veya kalp kasının hastalığı gibi nedenlerin yol aç ; tığı kalp yetersizliği varsa , ilaç ; larla kontrol altına alınmış bile olsa oruç ; tutulması risklidir . Kalp yetersizliği olan kişiler genellikle kalp yetersizliği sonucu vü ; cutta artan tuz ve suyu azaltmak iç ; in idrar sö ; ktü ; rü ; cü ; ilaç ; lar kullanırlar , kullanılan bu ilaç ; ların etkisiyle oruç ; zamanı aşırı tuz ve su kayıpları olur , bu durum bayılmalara hatta şoklara neden olabilir . İftarda ise vü ; cutta aşırı su ve tuz yü ; klenmesi ve zaten sınırda pompalama gü ; cü ; olan kalbi aşırı ç ; alışmaya zorlar . Bir de hızlı ve bol yemek sonrası sindirim mide barsak sisteminin kan dolaşımı artar , bu da kalbe yü ; zde 20 daha ilave yü ; k getirir ve aşırı yü ; k kalp yetersizliğine yol aç ; ar . '