Anjiyo Yapilan Hastalara Müzik Dinletiliyor

Van Egitim ve Arastirma Hastanesi bünyesindeki Kalp Merkezinde, anjiyo sirasinda hastalarin kaygi ve strese kapilmamalari için müzik dinletiliyor.

Anjiyo Yapilan Hastalara Müzik Dinletiliyor
Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (Van YYÜ) Dr. Ögretim Görevlisi Harun Ünal, anjiyo sirasinda müzigin hastalar üzerindeki etkileri üzerinde bilimsel bir çalisma yapti. Çalismaya Van Egitim ve Arastirma Hastanesindeki kardiyoloji uzmanlari destek verirken, su ana kadar uygulanan 120 hastada olumlu sonuçlar verdi. Anjiyo yöntemi sirasinda kulaklikla müzik dinletilen hastalarin kaygi ve stresten uzak oldugu ortaya konuldu.

“Müzik esliginde anjiyo yapiyoruz”

IHA muhabirine konusan Kardiyoloji Uzmani Dr. Gürkan Imre, yaklasik 3 aylik bir süredir müzik esliginde anjiyo yaptiklarini belirtti.

Kulaklik vasitasiyla hastanin sevdigi müzigi dinlettiklerini ifade eden Imre, “Anjiyo bir ameliyat degil ama hastalar bunu gözünde büyütebiliyor. Bu da kaygi, stres ve anksiyete sebep olabiliyor. Bu durumda anjiyo sirasinda hiç tansiyonu olmayan bir hastanin tansiyonu yükselebiliyor ve çarpintisi olabiliyor. Hem tansiyonu olan hem de olmayan hastalarda anjiyo önce ve sonrasi nabzini ölçüyoruz. Bir de ayni çalismayi müzik dinletilmeyen kontrol grubunda yapiyoruz. Ikisinin arasindaki farka bakiyoruz. Diger merkezlerde anlamli bir fark çikmis. Müzik dinletilen hastanin daha rahat ve tansiyonu daha normal oldugu sonucunu gördük” dedi.



“Bu çalisma doktora tezimdir”

Atatürk Üniversitesi Hemsirelik Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Karaman Özlü ile bu çalismayi planladiklarini dile getiren Van YYÜ Dr. Ögretim Görevlisi Harun Ünal ise “Hastalarimiza müzik uygulamasi yapiyoruz. Özellikle hastalarin agri, kaygi ve ‘Vital bulgular’ dedigimiz; tansiyon, basinç ve solunum üzerindeki etkisine bakiyoruz. Bugüne kadar yapigimiz deneyimler sonucunda çok olumlu sonuçlar aldigimizi görüyoruz. Bu çalisma ayni zamanda doktora tezimdir. Çalismasini yapmadan önce bunun arastirmasini yaptik. Çalismanin sonuna gelmek üzereyiz. Su an kadar da yaklasik 120 hastaya ulastik. Elde etigimiz veriler gerçekten olumlu sonuçlar ortaya çikarmaktadir” diye konustu.

Kaynak: İHA