Tütün Mamullerinin Tesvik Edilmesi Ve Özendirilmesine Yönelik Yeni Tedbirler Alindi

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, yeni düzenleme ile etkin bir takip mekanizmasi olusturarak tütün mamulleri ticaretinde kayit disiligin önlenmesini amaçladiklarini, ayni zamanda da özendirici birtakim unsurlari ortadan kaldirdiklarini bildirdi.

Tütün Mamullerinin Üretim Sekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine Iliskin Usul ve Esaslar Hakkinda Yönetmelik’te degisiklik öngören yönetmelik degisikligi Resmi Gazetede yayimlandi. Konuya iliskin degerlendirmelerde bulunan Bakan Yumakli, söz konusu yönetmelikte; uygulamada karsilasilan sorunlarin giderilmesi ve gerekli birtakim unsurlarin eklenmesi amaciyla düzenlemeler yapildigini vurguladi.

Bakan Yumakli, düzenlemenin, kayit disi tütün mamulü ticaretiyle etkin mücadele edilmesi, tütün mamullerinin kullaniminin tesvikinin ve özendirilmesinin önlenmesine yönelik hükümler içerdigine dikkati çekerek su bilgileri aktardi:

“Bakanligimizdan piyasaya arz uygunluk belgelerinin verilmesinde uyulmasi zorunlu teknik düzenlemeler arasinda yer alan Türk Standartlarinda daha önce yapilan degisiklik sonrasinda, (TS) 13444 Puro ve Sigarillo Standardindaki düzenlemeler ile yönetmeligin ilgili hükümlerinin uyumlu hale getirilmesi amaciyla degisiklik yapilmasi geregi hasil oldu. Bu minvalde, Resmi Gazete’de yayimlanan yönetmelik degisikligi ile tütün mamullerinin üretim seklinde ve piyasaya arzinda birtakim düzenlemeleri hayata geçiriyoruz. Tütün mamulü ticaretinde kayit disiligi önlemeye yönelik etkin bir takip mekanizmasi olusturuyor ve özendirici birtakim unsurlari ortadan kaldiriyoruz.”

Nargilelik tütün mamullerinde renklendirici kullanimi yasaklandi

Yönetmelik degisikligiyle kayit disi tütün mamulü ticaretiyle mücadeleye yönelik su yenilikler hayata geçirilecek:

Nargilelik tütün mamulü paketlerinde, içerigindeki tütün oraninin yazilmasi zorunlu olacak. Bunun denetlenmesi amaciyla gerekli altyapi hazirliklari yürütülüyor. Nargilelik tütün mamulü iç ambalaji üzerine üretim tarihi ve kodlama bilgisi yazilacak. Nargilelik tütün mamulü paketleri silindir seklinde olamayacak. Takip ve izlemeyi saglamak amaciyla sigara paketlerinde kodlama bilgisi içerigi genisletilecek. Bu baglamda, sigara paketlerinde üretime ait hat/makine numarasi ile vardiya numarasi gibi bilgiler ile asgari gün/ay/yil kodlamasi, diger tütün mamullerinde asgari gün/ay/yil kodlanmasi zorunlu hale getirildi.

Takip ve izlemeyi saglamak amaciyla tütün mamulü paketleri üzerinde yer alan üretim tarihi bilgisinin asgari gün/ay/yil olarak bulunmasi zorunlu oldu. Öte yandan, tütün mamulü kullaniminin tesvik edilmesinin ve özendirilmesinin önlenmesine yönelik de nargilelik tütün mamulü üretiminde renklendirici kullanimi yasaklanirken sigara filtrelerinin silindirik form disinda herhangi bir sekilde olamayacagi düzenlemeyle hüküm altina alindi. Diger taraftan, sektörde faaliyet gösteren firmalara, ürünlerini yönetmelik degisikligi ile getirilen düzenlemelere uygun hale getirmeleri için 31 Mart 2025 tarihine kadar geçis süreci tanindi.

31 Aralik 2025 tarihinden sonra ise yönetmelik ile getirilen degisikliklere uygun olmayan ürünler piyasada bulunmayacak.
Kaynak: İHA