Samsun'da Balikçilar 'Vira Bismillah' Diyerek Sezonu Açti

Denizlerde 15 Nisan’da baslayan av yasaginin 1 Eylül’de sona ermesiyle Samsun’da balikçilar “vira bismillah” diyerek sezonu açti.

Samsun'da Balikçilar 'Vira Bismillah' Diyerek Sezonu Açti
Türkiye genelinde denizlerde baliklarin saglikli üremesi için 15 Nisan’da baslayan av yasagi 1 Eylül itibariyla sona erdi. 1 Eylül’ü iple çeken Samsunlu balikçilar, tüm hazirliklarini tamamlayarak denize açildi. Canik ilçesinde bulunan balikçi barinaginda ise protokol üyelerinin katilimiyla tören düzenlendi.

Törende horon tepildi, dualar edilerek balikçilar denize ugurlandi.

Samsun Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, "Ülkemiz çok zengin bir cografyaya sahiptir. Balikçilik ile geçinen birçok ailemiz var. Samsun’da 210 kilometrelik sahil kesiminde av sezonuna baktigimizda balikçi teknelerimiz 493 tanesi denizlerde 131 tanesi de iç sularda olmak üzere 629 tane teknemiz var. Bunun 181 tanesi 12 metre üzeridir. Geçtigimiz yil av sezonuna baktigimizda ülke genelinde 350 – 400 bin ton avcilik, ilimize baktigimizda toplam 59 bin 800 ton avcilik yapilmistir. Karadeniz en fazla av yapilan il Samsun’dur. Burada basta orta su trolü basta olmak üzere girgir ile yapilan avlar mevcuttur. En fazla balik türümüze baktigimizda hamsi ve çaça olmak üzere yine palamut, mezgit türlerde avlanabilmektedir. Ayrica balik unu ve yagi üretimi yapan fabrikalarimiza hammadde temini de yapilmaktadir. Samsun’da toplam 9 tane su ürünleri isleme tesisimiz, 3 tane de balik unu ve yagi fabrikamiz var. Ilimiz ekonomisine 55 ile 60 milyon dolar arasinda bir girdisi var" dedi.

Samsun Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Atif Malkoç ise bu sezondan umutlu olduklarini söyledi.



Programa katilan Samsun Valisi Orhan Tavli, Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Halit Dogan balikçilara hayirli ve bereketli bir sezon dilediler. Törene ayrica CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutani Tugamiral Ahmet Bahadir ve kurum müdürleri katildi.

Kaynak: İHA