Koleksiyoner Raif Kara, Geçmisin Sesini Gelecege Tasiyor

Ankara’da yasayan koleksiyoner Raif kara, 40 yildir biriktirdigi gramofon ve tas plak koleksiyonu ile Türk musikisine ait zengin mirasi günümüze tasiyor.

Koleksiyoner Raif Kara, Geçmisin Sesini Gelecege Tasiyor
Bir zamanlar evlerde sürekli çalan plak ve gramofonlar, günümüzde artik antika esya haline geldi. Ankara’da yasayan Raif Kara ise 40 yil önce toplamaya basladigi antika plak ve gramofon parçalariyla önemli bir koleksiyona sahip oldu. Kara’nin elinde, 165 gramofon, 6 bin tas plak, 3 bin uzunçalar plak, 3 binden fazla 45’lik plak, 250’ye yakin resimli plak, 250’ye yakin kartpostal ve kitap plak, 5 tane altin plak, 50 civarinda pikap, makarali teyp, tel teyp ve sinema makinalari mevcut.

“Epey genis bir koleksiyonum var”

Koleksiyonunda bulunan her seyin çalisir durumda ve orijinal oldugunu söyleyen Kara, eski esyalara küçük yaslarda ilgi duymaya basladigini söyledi.

1984 yilinda ilk gramofonunu aldigini ve zaman geçtikçe çok çesitli bir koleksiyona sahip oldugunu dile getiren Kara, “165 gramofon, 6 bin tas plak, 3 bin uzunçalar plak, 3 binden fazla 45’lik plak, 250’ye yakin resimli plak, 250’ye yakin kartpostal ve kitap plak, 5 tane altin plak, 50 civarinda pikap, makarali teyp, tel teyp ve sinema makinalari olmak üzere epey genis bir koleksiyonum var” ifadesini kullandi.

“Yaz aksamlarinda bu filmleri izlemek ayri bir keyif”

Kara, sahip oldugu film makinalari ile filmlere iliskin ise sunlari kaydetti:

“35’lik su an bende yok. Daha önce vardi ama çok büyük oldugu için onu koleksiyonun disina çikardim. 5 tane 16 mm’lik serisinin en üstü olan film makinalarindan ve yine 5 tane de 8 milimetrelik serisinin en üstü olan film makinasi var. Tabii film makinasi oldugu zaman filmler de olmak zorunda. Çizgi filmler, belgesel filmleri, Yesilçam filmleri var. Özellikle yaz aksamlarinda bu filmleri izlemek ayri bir keyif ve nostalji oluyor. Sevenlerle, misafirlerle ya da dostlarla keyifli aksamlar geçiriyoruz.”

“Istiklal Marsi benim için en önemli plak”

En sevdigi plak ve film hakkinda konusan Kara, “Plak olarak bana göre Istiklal Marsi, Istiklal Marsi’nin 1924 yilinda baskisi yapilmis olan ilk plagi var bende. Hem bestekarin sesinden hem de farkli sanatçilarin sesinden. Dolayisiyla Istiklal Marsi benim için en önemli plak. Filmlerdeyse 1972 yilinda çekimi yapilmis olan Hulusi Kentmen’in, Sadri Alisik’in ve birçok sanatçinin oynadigi bir film var ismi Can ve Afacan en sevdigim film odur” ifadelerini kullandi.

Koleksiyonunda bozulan parça oldugu zaman tamir edebildigini ama genelde tamir edecek vakti olmadigini aktaran Kara, “Yapabildiklerimi kendim yapiyorum yapamadiklarimi da bu isin bir tane ustasi var zaten Ankara Kalesi’nde Gramofoncu Kadir diye. Kadir Usta’ya götürüyorum o sag olsun ilk günkü haline getiriyor. Türkiye’de literatüre geçmis tek usta ve 30-40 yildir tamirat yapar” seklinde konustu.

Kaynak: İHA