Ilçenin Bilinen Tarihinden Önceki Veriler 'Eskipazar Protohistorik Dönem Yüzey Arastirmasi Projesi' Ile Arastirilacak

Karabük’ün Eskipazar ilçesinin bilinen tarihi öncesinde yatan zenginliklerini ortaya çikarmayi hedefleyen ‘Eskipazar Protohistorik Dönem Yüzey Arastirmasi Projesi’nin çalismalarina Eylül ayinda baslanacak.

Ilçenin Bilinen Tarihinden Önceki Veriler 'Eskipazar Protohistorik Dönem Yüzey Arastirmasi Projesi' Ile Arastirilacak
Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Emrullah Kalkan tarafindan ‘Eskipazar Protohistorik Dönem Yüzey Arastirmasi Projesi’ hazirlandi. Proje çerçevesinde 50’ye yakin köyü bulunan Eskipazar ilçesinin bilinen tarihi öncesindeki verileri arastirilacak.

Konuyla ilgili Ihlas Haber Ajansi muhabirine konusan Dr. Ögretim Üyesi Emrullah Kalkan, “Ilk defa Eskipazar ilçesini konu aldigimiz yeni bir projeye basliyoruz. Bu projemiz ‘Eskipazar Protohistorik Dönem Yüzey Arastirmasi Projesi’dir. Bu sene ilk defa genel müdürlügümüz tarafindan izinlerini aldik ve amacimiz 50’den fazla köyü bulunan Eskipazar ilçemizdeki tarih öncesi verilerini arastirmak” dedi.

Projenin ortaya çikisi ile ilgili bilgi veren Kalkan, “Bu projenin fikri hocamiz tarafindan su sekilde ortaya çikti. En asagida kentin güney nekropolü olarak adlandirdigimiz Roma ve Bizans mezarliginda yapilan kazi çalismalari sirasinda çanak çömleklere rastlandi. Bunlar el yapimi. Kentin Roma, Bizans geleneginin çok öncesine erken dönemlere tarihlenen çanak çömlekler. Onun yani sira farkli farkli alanlarda da Tunç Çag, Kalkolitik dönem gibi erken dönemlere ait veriler ortaya çikmaya basladi.

Bunlar tas aletler ve doku maliyetleri olarak bildigimiz gibi materyal, kültür. Biz de bunlari baz alarak o zaman antik kentinin çevresini içine alan tüm Eskipazar’i çevreleyen bir projeyi ortaya koyduk ve ilk defa bu sene Eylül ayinda projemiz basliyor” diye konustu.

“Alanda yaklasik 10 kisilik bir ekibimizle yogun bir tarama yapacagiz” diyen Kalkan, “Burada hedefimiz Bati Karadeniz Bölgesi içerisinde oldugumuz için diger bölgelere göre tespit edilmesi çok daha zor olan ama beklentimiz, umudumuz yüksek. Belki höyüklere ve jeolojik formasyonu nedeniyle daha elverisli olan magara ve iskanlari ile yerlesimlerine rastlayabiliriz. Bu amaçla bölgede yüzey arastirmalarimiza ilk defa baslayacagiz. Üç yil için suanda iznimiz var ama opsiyonel olarak materyal, kültür ve diger bulgular eger elde edebilirsek projemizin daha da genislemesini umut ediyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA