Iklim Degisikligi Baskanligi'ndan COP29 Açiklamasi

Iklim Degisikligi Baskanligi, Azerbaycan’da düzenlenecek olan ve Türkiye’yi oyuncu Engin Altan Düzyatan’in temsil edecegi COP29 ile ilgili açiklamada bulundu.

Iklim Degisikligi Baskanligi sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, “Ülkemiz Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesi Taraflar Konferansi toplantilarinin resmi karar alma oturumlarinda Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi bünyesinde ve Iklim Degisikligi Baskanligi koordinasyonunda sera gazi azaltimi, iklim degisikligine uyum, iklim finansmani gibi konularda basta Disisleri Bakanligi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi, Hazine ve Maliye Bakanligi, Tarim ve Orman Bakanligi, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, Ticaret Bakanligi gibi ilgili bütün Bakanliklarimizin da katilimi ile resmi olarak yetkilendirilmis müzakereci heyet ile temsil edilmektedir” ifadelerine yer verdi.

“Heyet üyeleri tamamen kendi tercihleridir"

Seçilen üyelerin tamamen COP29 Baskanligi’nin tercihlerini yansittigi belirtilen Iklim Degisikligi Baskanligi’nin açiklamasinda, “COP29 Azerbaycan Baskanligi tarafindan Temmuz ayinda bir uluslararasi danisma komitesi (IAC) kurulmustur. Komite gayriresmi nitelikte olup, COP Baskanligi’nin takdiri ile kurulmakta, komite üyeleri COP Baskanligi tarafindan tek tarafli olarak belirlenmektedir. Herhangi bir resmi statüsü olmayan Komite; finans, hükümet, sanat, akademi, girisimcilik, sivil toplum gibi toplumun farkli kesimlerinden iklim savunucularinin çesitli seslerini temsil etmek amacini gütmekte ve tavsiye niteliginde toplantilar yapmakta olup, 2024 yili için COP29 Baskanligi tarafindan teskil ettirilen heyet üyelerinin belirlenmesi sürecinde herhangi bir dahlimiz bulunmamaktadir. Seçilen üyeler tamamen COP29 Baskanligi’nin tercihlerini yansitmaktadir. Önceki yillarda oldugu gibi, COP29’da konularinda uzman ve temsile yetkili müzakere heyetimiz Konferansin bütün resmi oturumlarini takip etmek üzere hazirliklarini devam ettirmekte, süreç Iklim Degisikligi Baskanligi’nin koordinasyonunda yürütülmektedir ”degerlendirmesi yapildi.
Kaynak: İHA