Bitkisel Üretime Yönelik Yeni Destekleme Uygulamasi

Tarim ve Orman Bakanliginca 2025-2027 yillarinda yapilacak bitkisel üretime yönelik desteklemeler ile karar Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Bitkisel Üretime Yönelik Yeni Destekleme Uygulamasi
2025-2027 yillarinda yapilacak bitkisel üretime yönelik desteklemeler ile diger bazi tarimsal desteklemelere iliskin karar ile Tarimsal üretimin ve gida arz güvencesinin sürdürülebilirliginin saglanmasi, üretim planlamasina katki saglamasi, verim ve kalitenin artirilmasi, tarimsal üretimde çevreci yaklasimlarin benimsenmesi ve uygulanan politikalarin etkinliginin arttirilmasi amaçlaniyor.

Bu kapsamda ülke ihtiyacinin yurtiçi üretimle karsilanabilmesi için verim ve kalitenin arttirilmasi, kayitlarin güncel tutulmasi ile üretim sürecinde yasanilan maliyet artislari ve fiyat istikrarsizliklari gibi olumsuz kosullardan üreticilerin korunmasi hedefleniyor.

Bu amaç ve hedefler dogrultusunda önceki yillarda uygulanan destekleme programlari daha etkin bir yapiya kavusturularak, ilk defa 2025-2027 yillarini kapsayacak sekilde 3 yillik yeni bir destekleme programi olusturuldugu belirtilen açiklamada, si ifadelere yer verildi;

“Bu kapsamda hazirlanan “2025-2027 Yillarinda Yapilacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diger Bazi Tarimsal Desteklemelere Iliskin Karar” 29 Agustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girmistir.

Tarimsal destekler ilk defa üretim döneminden önce açiklandi. Bitkisel üretimin desteklenmesi programi ile çiftçilere temel destek, planli üretim destegi ve üretimi gelistirme destekleri verilecektir.

Temel destekler; Üretim maliyetine göre ürünler kategorilere ayrildi. Her kategori için destek katsayisi belirlendi. 2025 üretim yili için destek katsayi degeri dekara 244 TL olarak belirlendi. Temel, planli üretim ve üretimi gelistirme destekleme tutari, destek katsayi degeri ile destek katsayisinin çarpimi sonucu elde edilmektedir. Temel destek ile tüm ürünler için mazot maliyetinin % 50’si ve gübre maliyetinin %25’i karsilanacaktir. Örnegin 2. kategoride yer alan arpa, bugday üreten çiftçilerimiz dekara 317,2 TL, 3. kategoride yer alan ayçiçegi, findik, soya, kuru fasulye, çay üreten çiftçilerimiz dekara 366 TL, 4. kategoride yer alan pamuk ve çeltik üreten çiftçilerimiz dekara 549 TL temel destek alacaktir.

Planli Üretim Destegi: Tarimsal Üretimin Planlanmasi Kurulu tarafindan arpa, aspir, ayçiçegi (yaglik), bugday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, misir (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, sogan (kuru), soya ve yem bitkileri Planli üretim kapsaminda yer alan ürünler planlama kapsamina alinmistir. Planlama kapsamindaki ürünleri, havzasinda üreten çiftçilere temel destege ilave destek ödemesi yapilacaktir. Planli üretim kapsaminda üretim yapan üreticilerimize temel destege ilave destek verilecektir. Bu üreticilerimizin mazot maliyetinin %100’ü ve gübre maliyetinin %50’si karsilanacaktir. Tarimsal Üretimin Planlanmasi Kurulu tarafindan süt havzasi olarak belirlenen illerde (Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elazig, Erzincan, Erzurum, Mus, Tokat ve Tunceli) yem bitkisi üreten çiftçilere destek katsayisinin %50’si kadar ilave planli üretim destegi verilecektir.

Yeralti sularinin yetersiz seviyede ve su kisiti oldugunun Bakanlikça tespit edildigi havzalarda yer alan sulu tarim arazilerinde ilgili üretim yilinda Arpa, Bugday, Aspir, Fig, Mercimek, Nohut, Yem bezelyesi, Ayçiçegi (yaglik) üreten çiftçilere ürünün bulundugu kategoriye göre hesaplanan tutar üzerinden ilave yeralti su kisiti destegi ödenecektir.Yer alti su kisitinin bulundugu yerlerde planli üretime uygun üretim yapan üreticilerimizin mazot ve gübre maliyetinin %100’ü karsilanacaktir.

Üretimi Gelistirme Destegi: Verim ve kaliteyi arttirmak için; Sertifikali tohum kullanim destegi, Sertifikali/standart fidan kullanim destegi, Organik tarim destegi, Iyi tarim uygulamalari destegi, Kati organik-organomineral gübre destegi verilmeye devam edilecektir.

Karar Kapsamindaki Diger Destekler; Biyolojik ve biyoteknik mücadele destegi, 2025 yilinda örtü alti paket destek tutari 2.550 TL/da’ dan %50 artirilarak 3.825 TL/da’a, açikta paket destek tutari dekara 870 TL/da’dan 1.305 TL/da’ a çikarilmistir. Lisanli depolarda muhafaza edilen ürünler için kira destegi; Ticaret Bakanligi tarafindan belirlenen kira ücret tarifesinin %75’i olarak ödenecektir. Çiftlik Muhasebe Veri Agi (ÇMVA) sistemine katilim primi destegi; ÇMVA sistemine dahil olan isletmeler %50 oraninda arttirilarak 1.500 TL’ye çikartilmistir. Tarimsal yayim ve danismanlik destegi %104 arttirilarak 294.000 TL ye çikartilmistir.”
Kaynak: İHA