Bagirsak Mikrobiyotasindaki Degisiklikler Meme Kanserinin Yayilmasini Arttirabilir

Gazi Üniversitesi Tip Fakültesi Tibbi Onkoloji Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ugur Coskun, bagirsak mikrobiyotasindaki degisikliklerin meme kanserinin yayilmasini arttirabilecegini söyledi.

Bagirsaklarda yasayan bakterilerin önemi yapilan güncel çalismalarla her geçen gün artiyor. Arastirmalar bagirsak florasindaki iyi bakterilerin çogalmasinin obezite, diyabet, kanser gibi kronik hastaliklardan ve nörojeneratif pek çok rahatsizliktan koruyabilecegini belirtiyor. Gazi Üniversitesi Tip Fakültesi Tibbi Onkoloji Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ugur Coskun, meme kanseri ve saglikli bagirsak mikrobiyotasi arasindaki iliskiyi açikladi.



“Meme kanserinin mikrobiyotadan etkilendigini göstermistir”

Prof. Dr. Çoskun, “Meme kanseri, dünya çapinda kadinlarda en sik görülen kanser türüdür. Kanserin olusmasinda pek çok faktör rol oynar. Kanserin erken teshisi ve uygun tedavisi hayatta kalma sansini arttirmaktadir. Son çalismalar meme kanserinin mikrobiyotadan etkilendigini göstermistir. Insan sindirim sistemi yaklasik 100 trilyon bakteri barindirir. Bagirsak mikrobiyotasi, kardiyovasküler hastaliklar, obezite, diyabet, nörolojik hastaliklar, romatoid artrit ve kanser dahil olmak üzere birçok hastalikta belirli biyolojik süreçlerle iliskili olan yeni bir arastirma alanidir” diye konustu.



“Floranin bozulmasi durumunda depresyon, obezite ve bazi nörolojik hastaliklara egilim artabiliyor”

Kanser risk faktörleri üzerine yapilan çalismalar, mikroorganizmalarin vakalarin yüzde 15-20’sinde kanser gelisimine katkida bulunabilecegini belirten Coskun, su ifadelere yer verdi:

“Bagirsak mikrobiyotasi ile hastalik arasindaki iliskilerin çogu hem mikrobiyotanin bilesimi hem de hastalik gelisiminde yer alan belirli mikrop türleriyle ilgilidir. Tzu-Yu Feng ve arkadaslarinin yapmis oldugu çalismada bagirsak mikrobiyotasinin saglik üzerine son derece önemli etkileri olduguna dikkat çekiyor. Saglikli bagirsak florasi bagisiklik sistemini güçlendirmekte ve hastaliklardan koruyucu etkiye sahiptir. Ancak bu floranin bozulmasi durumunda depresyon obezite ve bazi nörolojik hastaliklara egilim artabiliyor. Yakin zamanda yapilan bu çalisma bozulmus mikrobiyotanin meme kanserinin yayilma riskini artirabilecegine yönelik veriler yayinladi. Cancer Immunology Research Dergisi’nde yayinlanan bu deneysel çalismada bagirsak florasinin kötü bakteriler lehine artmasinin, meme dokusunda bagisiklik hücrelerin yapisinin degistirebilecegini ve meme kanseri olan kisilerde tümörün yayilmasina neden olan must hücrelerinin meme dokusunda yogunlastigini gösterdiler.”

Çoskun, konusmasini söyle sürdürdü:

“Özellikle gereksiz antibiyotik kullanmamak, düzensiz ve bati tarzi beslenme seklinden uzak durmak ve obezitenin önüne geçilmesi yapilmasi gereken en önemli adimlarin basinda geliyor. Saglikli bagirsak florasini korumak çogunlukla bizim elimizde. Bol sebze meyve tüketimi, tam tahilli ürünleri tercih etmek ve gerektiginde probiyotik destegi alinmasi bu çalismalar isiginda bagirsak florasinin düzenlenmesinde etkilidir.”
Kaynak: İHA