Bakan Uraloglu Açiklamasi 'Internet Abone Sayisi 93,3 Milyona Ulasti'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, “Internet abone sayisi 93,3 milyona ulasti” dedi.

Bakan Uraloglu Açiklamasi 'Internet Abone Sayisi 93,3 Milyona Ulasti'
Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, Bilgi Teknolojileri Iletisim Kurumu’nun 2023 yili elektronik haberlesme sektörü verilerini açikladi.

Son 22 yilda Türkiye’nin ulasim ve iletisim altyapisina yaptiklari 275 milyar dolarlik yatirim ile bu alanlarda önemli gelismeler kat ettiklerini ifade ederek, “2023 yili itibariyla ülkemizde internet kullanim orani son 4 yilda yüzde 15,7 artarak yüzde 87,1’e ulasti. Nüfusumuzun internet kullanim orani yüzde 67 olan dünya ortalamasinin oldukça üzerindedir. Sabit ve mobil genisbant internet abone sayimiz geçen yila göre yüzde 2,9 artarak toplamda 93,3 milyona ulasti” seklinde konustu.

Bakan Uraloglu, Bilgi Teknolojileri Iletisim Kurumu’nun (BTK) 2023 yili elektronik haberlesme sektörü verilerine iliskin açiklamalarda bulundu. Bakan Uraloglu, Türkiye’de mobil sebeke abone sayisinin 92 milyon 900 bin 137’ye ulastigini, sabit sebeke abone sayisinin ise 9 milyon 396 bin 107 oldugunu vurgulayarak, “2023 yili itibariyle ülkemizde internet kullanim orani son 4 yilda yüzde 15,7 artarak yüzde 87,1’e ulasti. Nüfusumuzun internet kullanimi ise dünya ortalamasi yüzde 67’nin oldukça üzerindedir. Ülkemizdeki internet kullanim orani son 4 yilda yüzde 15,7 artmistir. Haberlesme ve iletisim alaninda yaptigimiz yatirimlarla Türkiye’de iletisim altyapisini güçlendirmeye devam ediyoruz.” dedi.

Hizla gelisen ve degisen dünyada baglantinin herkes için hayati önem tasidigina dikkat çeken Bakan Uraloglu, “Dünya genelinde yaklasik 5 milyar insan internet teknolojilerini kullaniyor. Son 22 yilda ülkemizin ulasim ve iletisim altyapisina yaptigimiz 275 milyar dolar yatirim ile Türkiye bu alanda önemli gelismeler kat etti. Sabit ve mobil genisbant internet abone sayimiz geçen yila göre yüzde 2,9 artarak toplamda 93,3 milyona ulasti. Bunlarin 73 milyon 715 bin 377’si mobil, 19 milyon 600 bin 230’u sabit ve 6 milyon 753 bin 379’u fiber abonesidir” diye konustu.

“Türkiye OECD ülkeleri içinde sabit internet yayginligi en çok artan ülke olmustur”

Genisbant abonelerinin çogunlugunu mobil genisbant abonelerinin olusturdugunu belirten Uraloglu, 2009 yilinda baslayan 3G ve 2016 yilinda baslayan 4,5G hizmeti ile mobil genisbant abone sayisinin hizla arttigi ve 2023 yili sonunda 73,7 milyon aboneye, toplam genisbant abone sayisinin yüzde 79’una ulastigini söyledi.

Türkiye ve Ekonomik Kalkinma ve Is Birligi Örgütü (OECD) ülkelerinde sabit genisbant yayginligindaki artislar hakkinda da bilgi veren Uraloglu, “Türkiye OECD ülkeleri içinde 2022-2023 yillari arasindaki bir yillik süreçte sabit internet yayginligi en çok artan ülke oldu. Bu dönemde yillik ortalama yayginlik artisi yüzde 1,7 iken ülkemizde bu oran yüzde 2,2 olarak gerçeklesmistir” diye konustu.

“Elektronik haberlesme geliri bir önceki yila göre yüzde 72 artti”

Elektronik haberlesme hizmetlerinden elde edilen verilere iliskin de bilgi veren Bakan Uraloglu, elektronik haberlesme gelirinin bir önceki yila göre yüzde 72 arttigini vurgulayarak, 2019 yilina göre ise 3,4 kat arttigini söyledi.

Uraloglu, 2023 yilinda Elektronik haberlesme sektörü gelirinin 224,6 milyar lira oldugunun altini çizdi.
Kaynak: İHA