9 Aylik Bebegin Dügümlemenen Bagirsagi Ameliyatsiz Tedavi Edildi

Çorum’da ilk kez bagirsak dügümlenmesi sebebiyle hastaneye kaldirilan 9 aylik çocuk ameliyatsiz tedavi yöntemiyle sagligina kavustu.

9 Aylik Bebegin Dügümlemenen Bagirsagi Ameliyatsiz Tedavi Edildi
Edinilen bilgilere göre, kanli ishal ve genel durum bozuklugu nedeniyle Hitit Üniversitesi Erol Olçok Egitim ve Arastirma Hastanesi’ne kaldirilan 9 aylik bebege halk arasinda "bagirsak dügümlenmesi’’ olarak bilinen invajinasyon tanisi konuldu. Yapilan degerlendirmeler neticesinde invajinasyonun düzeltilmesi için transrektal yoldan islem yapilmasi karari alindi. Radyoloji Klinigi Egitim Görevlisi ve Çocuk Radyolojisi Uzmani Doç. Dr. Altan Günes ve Çocuk Cerrahisi Klinigi Egitim Görevlisi Prof. Dr. Çagatay Evrim Afsarlar tarafindan acil serviste bebegin dügümlenen bagirsagi ameliyata ihtiyaç kalmadan tedavi edildi.

Konu hakkinda bilgi veren Çocuk Radyolojisi Uzmani Doç. Dr. Altan Günes, “Invajinasyon veya halk arasindaki adiyla barsak dügümlenmesi, çocuk hastalarda sik görülen, erken tani ve tedavi gerektiren, genellikle kanli ishal, karin agrisi ve genel durum bozuklugu gibi sikayetlerle hastaneye basvuru sebebi olan, tedavi edilmedigi takdirde barsak delinmesi, barsak kaybi ve agir vakalarda ölüme kadar gidebilecek ciddi bir acil durumdur. Tedavisinde ameliyata alternatif seçeneklerden birisi olarak ultrasonografi esliginde redüksiyon seçkin merkezlerde uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu sayede hastalarin hastanede kalis süresi azalmakta, hastalar cerrahi yöntemlerin olumsuz yan etkilerinden korunmakta ve hizla, bazen ayni gün iyilesebilmektedirler’’ dedi.

Bashekim Prof. Dr. Sinan Zehir ise Çorum’da ilk defa uygulanan bu etkin tedavi yöntemini basariyla uygulayan Doç. Dr. Altan Günes ve Prof. Dr. Çagatay Evrim Afsarlar’a tesekkür ederken hastanemizde tüm birim ve bölümlerde her geçen gün güncel tibbin gerektirdigi sekilde yeni uygulamalarin artarak ve çesitlendigini belirtti.

Çocuk Radyolojisi Uzmani Dr. Günes’in ögretim üyesi kadrosuna katilmasiyla radyolojik çocuk hastaliklari tanisinda hastanenin büyük kazanim sagladigini belirten Bashekim Prof. Dr. Zehir, bu çerçevede hastaneye yeni kazandirilan tibbi cihazlar yani sira, birim ve üniteler ile Erol Olçok Egitim ve Arastirma Hastanesi’nin Türkiye’nin seçkin saglik merkezleri arasindaki yerini pekistirdigini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA