Siirt Tiftik Battaniyesinin Ekonomik Katkisi Azaldi

Siirt’te üretilen Tiftik Battaniyesinin son yillarda üretim miktarindaki düsüs, ilin ekonomisine olan katkisinin azalmasina neden oldu.

Siirt Tiftik Battaniyesinin Ekonomik Katkisi Azaldi
Siirt Tiftik Battaniyesi, yillardir bölgede üretilen ve el isçiligi ile hazirlanan bir tekstil ürünü olarak biliniyor. Ancak, son yillarda hem maliyet artislari hem de talebin azalmasi, ürünün ekonomik degerini etkiliyor. Tiftik Battaniyesi, çogunlukla yurt içi satislarinin yani sira, hediyelik olarak yurtdisina da gönderiliyor.

Geçmis yillara göre Tiftik Battaniyesinin ekonomik katkisinin azaldigini belirten battaniyesi ustasi Mehmet Ali Çevik, tiftik battaniyesinin ekonomiye katkisi eskiden çok daha fazla oldugunu, 400-450’ye yakin tezgahlari oldugunu söyledi.



Bu tezgahlarin su anda en fazla 40-45 tane oldugun ifade eden Çevik, "Tabi üretim az olunca ekonomiye katkisi da az oluyor. Siirt tiftik battaniyesi saf tiftikten koyun tiftik keçisinden üretiliyor. Bizlere gelen tiftigi ip haline getirip battaniye olarak dokuyoruz. Tiftik Battaniyesinin yaz aylarinda satisi agirlasiyor, fakat hediyelik esya olarak gönderiyoruz. Isimlik veya arkamda gördügünüz Türk bayragi seklinde Türk bayraginin altina isimler yazarak satiyoruz. Bu sekilde satislarimiz devam ediyor. Satislarimiz genelde yurt içi fakat gönderdigimiz hediyeler yurt disina da gidiyor. Aracilar vasitasiyla kendimiz üretiyoruz, onlara gönderiyoruz. Onlar da yurt disina hediyelik olarak gönderiyorlar’’ dedi.

Kaynak: İHA