Osmanli Sofralarindan Gelen Vazgeçilmez Lezzet Açiklamasi 'Tavuk Pilav'

Osmanli döneminde "Muza’fer pilav" olarak bilinen, günümüzde de vazgeçilmez lezzetler arasinda yer alan tavuk ile hazirlanan pirinç pilavi Konya’da da ilgi görüyor. Pandemi döneminde annesiyle birlikte merak üzerine evde yaptigi tavuk pilavin lezzetini begenerek satmaya baslayan Seref Erdem, ilk basladiklarinda müsterilerinin ’Pilav satiyorsunuz, ekmek niye vermiyorsunuz? Ekmek yemezsek karnimiz doymaz’ tepkilerini de astiklarini söyledi.

Osmanli Sofralarindan Gelen Vazgeçilmez Lezzet Açiklamasi 'Tavuk Pilav'
Konya’da uzun yillar boyunca Alaeddin Tepesi civarinda üç tekerlekli araçla tatli satan babasinin yanina çocukken okul çikisinda yardima gelen 37 yasindaki Seref Erdem, babasinin emekli olmasinin ardindan belediyeden sabit yer kiralayarak seyyar saticilik meslegini devraldi. Pandemi döneminden önce baba meslegi tatliciligi 25 yil boyunca sürdüren Erdem, daha sonra pandemi döneminde Osmanli döneminde pisirilen "Muza’fer pilav" olarak bilinen tavuk ile hazirlanan pirinç pilavi cani çekmesi üzerine annesiyle birlikte evde tavuk pilav pisirdi. Erdem, tattigi lezzeti begenmesinin ardindan müsterilerine sunmaya basladi.

Kisa sürede müsterilerinden olumlu dönüsler alan Erdem, tavuk pilavi satmaya devam ediyor.

"Tüm Konyalilarin da tatmasi için böyle bir girisimde bulunduk"

Pandemi döneminde annesi ile beraber tavuk pilav isine baslamalarini anlatan Seref Erdem, "Pandemi döneminde dügünlerin yasaklandigi günlerde evde otururken annemle birlikte bir pilav yapalim dedik. Pilavi özledik gibi bir muhabbet geçince pilav yapildi. Geleneksel Konya pilavi yapmistik. Bir de bunu tavuklu yapalim diye konusurken, aklimiza böyle tavuklu pilav isi geldi. Bunu tattik, çok güzel olduguna kanaat getirince bunu tüm Konyalilarin da tatmasi için böyle bir girisimde bulunduk. Zaten yillardan beri meydanlarda seyyar olarak bu isleri yapiyoruz. Bunu ayni sokaga nasil yansitabiliriz, sokak pilavcisi nasil olur diye düsünürken Allah nasip etti, pandemi döneminde yasaklar da olunca Konya da böyle bir açik vardi, o açigi bu sekilde kapatmis olduk. Pilavda da zaten hedefledigimizin üstündeyiz su an elhamdülillah. Biz bunun oturacagini, devam edecegini ya da süreklilik haline nasil getirebilecegini kafamizda düsünürken su an zaten bir gün gelmese bir gün gelen ya da haftada 2-3 kere gelen sabit müsterilerimiz olustu. Yani bunlari da görünce zaten bu iyice yerlesiyor hafizaya ve gün geçtikçe üzerine koyarak gidiyoruz" dedi.



"Vatandas da memnun, biz de memnunuz"

Vatandaslarin aksamlari farkli bir aktive için çiktigi sokakta farkli bir lezzet olustugunu ifade eden Seref Erdem, "Konya’da su an zaten yaz mevsimi olmasi, gurbetçilerin gelmesi, havalarin gündüz çok sicak olup aksamlarin biraz daha serin olmasiyla aksam bir yogunluk olusuyor. Vatandaslar da zaten ailesiyle çikmisken bir aktivite ariyor. Yani böyle gelip burada atistirmalik lezzetler gibi, pilav, tatli, dondurma, misir, meydanda böyle seylere de erisilebilirlik kolay oldugu için vatandaslarin alakasi da bu yönde olumlu. Yani vatandas da memnun, biz de memnunuz" seklinde konustu.



"Pilav satiyorsunuz ekmek niye vermiyorsunuz, ekmek yemezsek karnimiz doymaz"

Pilav satisina basladigi günlerde müsterilerin farkli tepkileri ile karsilastigini anlatan Erdem, "Ilk basladigimiz siralar biraz zorlandik haliyle. Konyali pilavi sadece dügünlerde yedigi için ilk basladigimizda ’siz bu pilavi parayla mi satiyorsunuz, pilav parayla mi satilir’ bunu astik. Ondan sonra ’pilav satiyorsunuz tamam da ekmek niye vermiyorsunuz, biz ekmek yemezsek karnimiz doymaz’ gibi tepkiler de almistik. Ama bunlari da astik" ifadelerini kullandi.

Sporcu oldugunu ve tavuk pilavi severek tükettigini belirten Halil Çevik, "Özellikle tavuk pilavi çok severiz. Abartma gibi olmasin 1 kilo tavuk yiyorum. Spor için mecbur kalori lazim. Hakikaten bir anne eli gibi degmis gibi. Burada özellikle arkadaslar benden bikti senin yüzünden müsteriye pilav kalmiyor, sen pilav yeme demeye basladilar. Yakinda herhalde evden yaptiracagim pilavi ama özellikle pirinci tavsiye ediyorum" dedi.

Tavuk pilav yiyen Ibrahim Bilgin ise, "Pilav severek tükettigim bir sey. Haftanin 5 günü veya hafta boyunca tüketmeye çalisirim, severim" diye konustu.

Kaynak: İHA