Istanbul Turizmde Ilk 7 Ayda Tüm Yillarin Rekorunu Kirdi

Istanbul, 2024 yilinin ilk yedi ayinda 10 milyon 467 bin 313 yabanci ziyaretçi agirlayarak, tüm yillarin hem Temmuz ayi hem de yedi aylik dönemde en yüksek yabanci ziyaretçi sayisina ulasti.

Kültür ve Turizm Bakanligi verilerine göre bu basari, Istanbul’un Türkiye turizminin en gözde destinasyonu olma unvanini pekistirirken, geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 7,06’lik bir artisa isaret ediyor. Istanbul’a en çok ziyaretçi gönderen ülkeler arasinda Rusya, Almanya ve Amerika Birlesik Devletleri ilk siralarda yer aldi.

Istanbul’a temmuz ayinda yogun ilgi

Temmuz ayinda Istanbul, 1 milyon 905 bin 146 yabanci ziyaretçi agirladi. Kültür ve Turizm Bakanligi verilerine göre, bu ziyaretçilerin büyük çogunlugu havayolunu tercih etti. Havayolu ile gelen ziyaretçi sayisi 1 milyon 832 bin 661 olarak kayitlara geçti. Temmuz ayinda deniz yoluyla Istanbul’a gelen ziyaretçi sayisi ise 72 bin 485 olarak gerçeklesti ve bu rakam, geçen yilin temmuz ayi verilerine göre %45,90 oraninda artis gösterdi.

Kruvaziyer turizmi yükseliste

Istanbul’da kruvaziyer turizmi açisindan da dikkat çekici bir artis yasandi. 2024 yilinin ilk yedi ayinda Galataport Istanbul’a gelen yolcu sayisi, geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 18,6 oraninda artis gösterdi. Ayrica gemi basina yüzde 30 oraninda daha fazla yolcu Istanbul’a ulasti.

Rusya vatandaslari ilk sirada

Temmuz ayinda Istanbul’a en fazla ziyaretçi gönderen ülke, 192 bin 18 kisi ile Rusya Federasyonu oldu. Rusya’yi sirasiyla Almanya, Amerika Birlesik Devletleri, Suudi Arabistan ve Iran takip etti.

Istanbul Havalimani ilk tercih

Ziyaretçilerin büyük bir kismi Istanbul Havalimani’ni tercih etti. Temmuz ayinda Istanbul Havalimani’ni kullanan yabanci ziyaretçi sayisi 1 milyon 323 bin 449 olarak gerçeklesirken, Sabiha Gökçen Havalimani ise 507 bin 539 ziyaretçi ile ikinci sirada yer aldi. Istanbul, tarih ve kültürü bir arada sunan essiz atmosferiyle dünyanin dört bir yanindan gelen ziyaretçilerin vazgeçilmez tercihi olmayi sürdürüyor.
Kaynak: İHA