'Kalp Yetmezliginde Kök Hücre Ve Eksozom Tedavisi Uygulanabilir'

Kalp yetmezligi, kalp krizi sonrasi olusan kasilma bozukluklari ve damar tikanikligina bagli olmayan kalp yetmezligi durumlarinda mezenkimal kök hücre (MKH) ve eksozom tedavilerinin uygulanabildigini söyleyen Kardiyoloji Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Emre Aksakal, “Bu tedaviler, kalp kasilma gücünü ve kan dolasimini artirmayi hedeflemektedir” dedi.

'Kalp Yetmezliginde Kök Hücre Ve Eksozom Tedavisi Uygulanabilir'
Günümüzde medikal alanda kök hücre ve eksozom tedavilerinin çigir açan yenilikler arasinda yer aldigini belirten VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Emre Aksakal, “Çesitli hastaliklarin tedavisinde umut vadeden bu tedaviler, hem yara iyilesmesini hizlandirmakta hem de damarlarda yeni olusumlar saglanmaktadir” diye konustu.



“Hasarli dokulari tamir eden hücreler”

Mezenkimal kök hücrelerin (MKH), vücudumuzda bag dokusunda bulunan ve hasarli dokulari tamir eden önemli hücreler oldugunu söyleyen Dr. Ögr. Üyesi Emre Aksakal, “Bu hücreler, laboratuvar ortaminda çogaltilarak tedavide kullanilmaktadir. MKH tedavilerinin ciddi yan etkileri bulunmamakta ve vücut tarafindan reddedilmemektedir” açiklamasinda bulundu.

Eksozomlarin ise, MKH hücrelerinin üretiminde açiga çikan çoklu protein yapisindaki maddelerin bütünü oldugunu belirten Dr. Ögr. Üyesi Aksakal, “Eksozomlar da tedavide ayri bir unsur olarak uygulanmaktadir” açiklamasinda bulundu.

“Kalp hastaliklarinda tercih ediliyor”

Kalp yetmezligi, kalp krizi sonrasi olusan kasilma bozukluklari ve damar tikanikligina bagli olmayan kalp yetmezligi durumlarinda, Saglik Bakanligi onayli MKH ve eksozom tedavilerinin uygulanabildigini söyleyen Dr. Ögr. Üyesi Aksakal, “Bu tedaviler, kalp kasilma gücünü ve kan dolasimini artirmayi hedeflemektedir. Ayrica, seker hastaligi ve yogun sigara kullanimina bagli gelisen periferik arter hastaliklarinda (bacak damar tikanikligi) olusan ayak yaralarinin iyilesmesinde de MKH ve eksozom tedavileri etkin bir sekilde kullanilmaktadir. Bu tedaviler, hem yara iyilesmesini hizlandirmakta hem de damarlarda yeni olusumlar saglayarak yürüme mesafesini artirmakta ve uzuv kaybini önlemektedir” ifadelerini kullandi.

“Tedavi 2-3 seansta gerçeklestiriliyor”

MKH ve eksozom tedavilerinin uygulanabilmesi için hastanin muayene, ekokardiyografi ve kalp MR sonuçlarinin Saglik Bakanligi’na gönderildigini ve olusturulan heyet tarafindan onay verilmesi gerektigini söyleyen Dr. Ögr. Üyesi Aksakal, “Tedavi genellikle iki veya üç seansta gerçeklestirilmekte olup, ilk uygulama anjiyografi islemi sirasinda kalp damarina yapilmaktadir. Takip eden uygulamalar ise genellikle damar yoluyla gerçeklestirilmektedir” seklinde konustu.

Kök hücre ve eksozom tedavilerinin Saglik Bakanligi tarafindan onaylanan yenilikçi terapiler oldugunu ve çesitli hastaliklarin tedavisinde umut vaat ettigini vurgulayan Dr. Ögr. Üyesi Aksakal, “Bu tedavi yöntemleri, konvansiyonel tedavilere ek olarak uygulanabilmektedir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA