Saglikli Bagirsaklar, Beyni Stresten Koruyor

Medipol Üniversite Hastanesi’nden Nöroloji Bölüm Baskani Prof. Dr. Lütfü Hanoglu, bagirsak mikrobiyotasinin beyin sagligi üzerindeki önemini vurguladi. Prof. Dr. Hanoglu, “Son yillarda yapilan arastirmalar, bagirsak sagliginin, beyin fonksiyonlari üzerinde derin ve belirleyici bir etkiye sahip oldugunu ortaya koymaktadir” dedi.

Saglikli Bagirsaklar, Beyni Stresten Koruyor
Bagirsaklarimizdaki mikrobiyota denilen mikroorganizma toplulugu, özellikle beyin sagligini koruma ve nörodejeneratif hastaliklarin önlenmesinde kritik bir rol oynuyor. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Nöroloji Bölüm Baskani Prof. Dr. Lütfü Hanoglu, “Saglikli bakteri çesitliligi, bagirsak florasindaki denge ve inflamasyon düzeyleri, bilissel fonksiyonlarimizi dogrudan etkiler. Dolayisiyla, beyin sagligimizi iyilestirmek ve korumak için ilk adim, bagirsak sagligimiza odaklanmak olmalidir” diye konustu.

Bagirsak florasindaki denge bilissel fonksiyonu etkiliyor

Bagirsak ve beyin arasindaki güçlü iliskinin, saglik alaninda devrim niteliginde bir kesif olarak kabul edildigini belirten Prof. Dr. Hanoglu, “Bagirsak mikrobiyotasinin sagligi, özellikle Bifidobacterium Longum ve Lactobacillus Rhamnosus gibi probiyotik bakterilerin varligi ile yakindan iliskilendirilmektedir. Bu bakteriler, bagirsak duvarini güçlendirir, bagisiklik sistemini düzenler ve inflamasyonu azaltarak beyin sagligini koruma potansiyeline sahiptir. Arastirmalar, özellikle Bifidobacterium Longum’un, bagirsak florasindaki dengeyi saglayarak bilissel fonksiyonlari iyilestirdigini ve nörodejeneratif hastaliklarin riskini azalttigini göstermektedir. Lactobacillus Rhamnosus ise stresle mücadelede etkili oldugu ve dolayisiyla stres kaynakli beyin fonksiyonlarinin korunmasinda rol oynadigi bilinmektedir” ifadesini kullandi.

Probiyotik ve prebiyotikler düzenli kullanilmali

Bagirsak sagliginin beyin fonksiyonlari üzerindeki derin etkilerini anlamamiza yardimci oldugunu dile getiren Prof. Dr. Hanoglu, “Saglikli bir mikrobiyota için probiyotiklerin ve prebiyotiklerin düzenli olarak tüketilmesi önemlidir. Beslenme aliskanliklarimizi ve yasam tarzimizi bagirsak sagligini destekleyecek sekilde düzenlemek, beyin sagligini koruma ve gelistirme yolunda atilacak önemli bir adimdir. Bu kesifler, ileride nörolojik hastaliklarin tedavisinde ve önlenmesinde yeni stratejiler gelistirilmesine de isik tutmaktadir. Bilim dünyasi, bagirsak mikrobiyotasi ile beyin sagligi arasindaki bu karmasik iliskiyi daha derinlemesine anlamak için çalismalarini sürdürmektedir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA