54 Yildir Zamana Ayar Verip Teknolojiye Direniyor

Gaziantep’te yasayan 63 yasindaki Servet Özkörükçü, 54 yildir meslegini yasatmak için teknolojiye direniyor.

54 Yildir Zamana Ayar Verip Teknolojiye Direniyor
Gaziantep’in tarihi çarsisinda bulunan büyük pasajda, 2 metrekarelik küçük dükkanda 54 yildir saat tamirciligi yapan 63 Yasindaki Servet Özkörükçü, meslegini ustalikla icra ediyor. Özkörükçü, teknolojinin hizla degistigini, geleneksel mesleklerin birer birer kayboldugunu ve bu yüzden meslegini yasatmak için direnmeye devam ettigini söyledi.

Küçük dükkaninda titizlikle eski saatleri tamir eden Özkörükçü, mesleginin giderek yok oldugunu belirtti.

Ancak, insanlarin bir gün akilli saatlerden sikilip, tekrar eski tip saatlere dönecegini ifade etti.

Saatçilik meslegi ile ilgili bilgi veren Servet Özkörükçü, “Mekanik saatlerle ugrasiyorum. Onlarin temizligi, parçalari her türlü bakim tamirati yapiyorum. Biz çocukken erkek çocuklarinin elinde bir meslek olmaliydi. Günümüzde bu kalmadi. Herkes çocugunu okutmak istiyor. Su an bir çirak bile bulamiyoruz. Hiç kimse meslek ögrenmek istemiyor. Herkesin derdi okumak. Bu meslegi kim yasatacak sorusu hep aklima geliyor. Bana göre el emegi islere daha çok ihtiyaç var. Fiyatlarimiz ise, Pil degistirme 200 TL. Saat temizligi 300 TL” dedi.



“Biz is yaparken hassas davraniyoruz”

Saat tamirciliginin ölmeye basladigini söyleyen Özkörükçü, “Biz is yaparken hassas davraniyoruz. Kolumuzda taktigimiz saate göre hayatimiza yön veriyoruz. Meslek maalesef ölüyor. Biz saat tamirciligi ustaliginin ölmesini istemiyoruz. Bir saat ustasi sadece saatçinin yaninda yetisir. Bize göre eskiye geri dönecegiz. Ben gelecegi parlak görmüyorum. Insanlar geçmisteki saatleri tekrar almak isteyecek. Akilli saatlerin ömrü çok kisa. Belli bir süre kullanilip atiliyor. Çünkü onlari tamir edecek usta yok. Biz burada çok para kazanmasak da emegimizin karsiligini aliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA