MAGINDER'den Mücbir Sebep Çagrisi

Malatya Girisimci Is Insanlari (MAGINDER) Dernek Baskani Salih Karademir, 31 Agustos’ta sona ermesi beklenen mücbir sebep uygulamasinin uzatilmasi çagrisinda bulundu.

MAGINDER'den Mücbir Sebep Çagrisi
MAGINDER Dernek Baskani Salih Karademir, kent merkezi Niyazi Misri Caddesi üzerinde bazi STK’larinda katilimlari ile basin açiklamasi yapti. Depremin Malatya’da büyük bir yikimi ortaya çikardigini kaydeden Karademir, mücbir sebep uygulamasinin mutlaka devam etmesinin gerektigini ifade ederek, “Van’da 2011 yilinda meydana gelen depremlerde mücbir Sebep süresi 5 yil süre ile uzatildi. Bölge esnafina KOSGEB üzerinden destekler saglandi. Elektrik, su, isinma faturalari 1 yil boyunca hiç okunmadi ve sonraki süreçte faizsiz olarak ertelendi. Kurum borçlari faizsiz olarak ötelendi, bölge cazibe merkezi haline getirildi.

Esnafa özel düsük faizli kredi olanaklari saglandi, özel bankalar ile devlet arasinda görüsmeler yapildi ve bu bankalardan olan kredi ve kredi karti borçlari faizsiz olarak ertelendi. Çeklerin ödeme süreleri uzatildi ve ticari hayatin aksamamasi adina çeklerin yazilmamasi için çalismalar yapildi” dedi.



"Deprem bölgeleri, mücbir sebep süresinin sonlandirilmasini kaldirabilecek güçte degildir"

KOSGEB destegi verilmis olmasina ragmen, destek kredisi onaylanan ancak hala krediye ulasamayan esnaflarin bulundugunu belirten Karademir, "Esnafimiz vatandaslari ise alarak istihdami artirmak istiyor, ancak SSK maliyetleri çok yüksek. En azindan deprem bölgelerine özel olarak, 27103 sayili SGK tesviki uygulanabilir ya da bölgeye özel yeni bir tesvik olusturulabilir. Alternatif olarak, 5 personel çalistiran firmalarin SSK borçlarinin yüzde 50’si devlet desteginden karsilanabilir. Henüz bitmemis olan ticaret merkezleri nedeniyle, bölgede birçok esnafin mevcutta yeri yok ve konteynerler yetersiz kalmaktadir. Bu durum ticari hayati olumsuz etkilemektedir. Ticaret merkezlerinin tamamlanmasi ve esnafin kalici bir çözüm bulmasi saglanmalidir. Bölge esnafina özel düsük faizli kredi paketleri açiklanabilir. Bölgelerde esnaf niteligi tasimayan ve serbest meslek erbabi olarak görülen muhasebeciler, emlakçilar gibi meslek gruplari hiçbir destek alamamistir. Bu gruplar için de özel kredi paketleri açiklanabilir. Deprem bölgesinde kalip büyüme egilimi gösteren firmalara Organize Sanayi Bölgesinde yer veya diger destekler verilebilir. Örnegin, yer tahsisi yapilabilir ve bu tahsisin bir kismi devlet hazinesinden karsilanabilir. Deprem sonrasinda ticari hayata baslayan firmalar mücbir sebep kapsami disinda kalmis olup, ayni zamanda hiçbir destekten faydalanamamistir. Bu esnaflar için özel destek paketleri açiklanabilir veya mücbir sebep kapsamina alinabilirler. Deprem bölgelerinde faaliyet gösteren SMMM’ler ile kurumlar arasi bilgi akisinda destek olunabilir. Maliye ve SGK kurumlarinda depremden ötürü eksik personel bulunmaktadir. Beyanname süreçlerinde, yeni gelen kanunlarin uygulanmasinda daha esnek davranilabilir. Enflasyon muhasebesi uygulamalari bu bölgelerde uygulanmayabilir, kapsam disina alinabilir. Birçok SMMM’nin ofisi hasarli olup, veriler ve dosyalar zayi olmustur bu nedenle zorunlu tutulan enflasyon muhasebesi uygulansa bile sonuçlar ve veriler saglikli degildir. Deprem bölgesinden göç eden nitelikli personellerin bölgeye geri dönmesi için tasinma destegi, nakliye destegi, kira destegi veya barinma destegi verilebilir. Bölgede yer alan Ticaret ve Sanayi Odasi, Esnaf Odasi, SMMM Odasi gibi odalarin oda aidatlari hazineden karsilanabilir. Deprem bölgeleri, mücbir sebep süresinin sonlandirilmasini kaldirabilecek ne ekonomik ne de psikolojik güçte degildir. Bölge esnafini kaybetmemizin yani sira, bu sürenin uzatilmamasi durumunda bölge vatandasini da kaybetmeye baslayacagiz. Bu illerin ayakta kalabilmesi adina mücbir sebep sürecinin uzatilmasini arz ediyoruz” diye konustu
Kaynak: İHA