Vali Dagli Açiklamasi 'Ihracat Hedef Çitamiz Sürekli Artacak'

Ticaret Bakanligi’nin verilerine göre Çorum, temmuz ayinda Istanbul’dan sonra ihracatini artiran ’ikinci il’ olurken, TR 83 Bölgesi’nde zirvede yer aldi. Vali Zülkif Dagli, "Ihracat hedef çitamiz sürekli artacak" dedi.

Vali Dagli Açiklamasi 'Ihracat Hedef Çitamiz Sürekli Artacak'
Ticaret Bakanligi tarafindan yayinlanan verilere göre 2024 yili Temmuz ayinda Çorum, ihracat siralamasinda 604 milyon dolarlik ihracat ile geçen yilin ayni ayina göre ihracatini yüzde 115,2 oraninda artirarak, genel ihracat sirasinda 10’uncu sirada yer aldi. Ayrica geçen yilin temmuz ayina göre ihracatini metropol kent Istanbul’dan sonra en fazla artiran ikinci il olan Çorum, TR-83 Bölgesi’nde (Samsun, Amasya, Tokat ve Çorum) ’en fazla ihracat yapan il’ olarak birinci sirada yer aldi. Lojistik açisindan karayolu tek alternatifi olmasina ragmen Çorum, bölgesinde son bir yildaki ihracat artis oranina göre birinci sirada yer aldi. 2024 yili Temmuz ayinda geçen yilin ayni ayina göre faaliyet illeri bazinda ihracatta en fazla artis incelendiginde Çorum, 323 milyon dolarlik artis ile Istanbul’dan sonra Türkiye’de ikinci sirada.

Ticaret Bakanligi ve Çorum Ticaret ve Sanayi Odasi’nin resmi kaynaklarindan elde edilen veriler dogrultusunda Çorum’un deniz, hava ve demiryolu ulasimi yok ancak Samsun’un da aralarinda bulundugu Amasya ve Tokat’i da kapsayan TR 83 Bölgesi’nde ihracat artis oranina göre lider il olarak öne çikti. Temmuz ayina göre ihracat rakamlari TR 83 Bölgesi’nde yer alan Çorum’da 604 milyon dolar, Samsun’da 138 milyon dolar, Amasya’da 17 milyon dolar ve Tokat’ta 15 milyon dolar oldu.

Düzce ve Samsun’a yeni Organize Sanayi Bölgeleri’nin kazandirilmasi, sanayi yatirimcisini tesvik etmesiyle bilinen Çorum Valisi Zülkif Dagli, "Çorum’un ihracatta en fazla artis gösteren ikinci il olmasi, gelecege dair umutlarimizi ve hedeflerimizi daha da güçlendirmistir. Hep birlikte daha büyük basarilara imza atacagimiza olan inancimiz tamdir" dedi.



3 OSB faal durumda

Vali Dagli açiklamasinda, "Çorum’un ekonomisi, sanayi, tarim, hayvancilik ve hizmet sektörleri üzerine kuruludur. Gida, tekstil, orman ürünleri, mobilya, kagit ürünleri, kimya-plastik, tas ve topraga dayali sanayi, makine-metal sanayi gruplarina kadar her alanda üretim ve ihracat yapilmaktadir. 3 adet OSB faal durumdadir. 4’ncüsünün alt yapi çalismalari devam etmektedir. Sehrimizde savunma sanayi basta olmak üzere yerli ve milli ürünler üretilmektedir. Çorum’da ihracati tesvik eden çesitli devlet destekleri ve tesvikler mevcut olup, ihracatçilarin uluslararasi pazarlara açilmasini kolaylastiriyor" diye konustu.



“Çorum, savunma sanayiinde önemli rol üstlendi”

"Savunma sanayiinde önemli bir rol üstlenen Çorum’un Sungurlu ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi’nde barut fabrikasi ve fisek üretim tesisleri gibi önemli yatirimlar yapildi. Anadolu Kaplanlari olarak tabir edilen Çorum, kendi öz kaynaklari ile sanayilesmesini gerçeklestirmekte olan ender illerden birisidir" diyen Vali Dagli, "Çorum, yilin ilk alti ayinda 1 milyar 395 milyon dolarlik ihracatla etkili performansini sürdürdü. 2024 yili temmuz ayi ihracat rakamlarinda Türkiye siralamasinda 10’ncu sirada yer almaktadir. 2024 yili Temmuz ayinda geçen yilin ayni ayina göre faaliyet illeri bazinda ihracatta en fazla artista Çorum, 323 milyon dolarlik artisla ülkemizde genelinde en fazla ihracat yapan iller arasinda ikinci sirada, bölge siralamasinda ise yine birinci sirada yer almaktadir" ifadelerine yer verdi.

Vali Dagli, sanayicilere tesekkür etti

Sanayicilere tesekkür eden Vali Zülkif Dagli, sözlerini söyle tamamladi:

"Çorum’un ihracat performansi, sehrin ekonomik dinamizmini ve sanayicilerinin girisimci ruhunu ortaya koyuyor. Bu basari, Çorum’un gelecekte de ihracatta önemli bir role sahip olacagini gösteriyor. Çorum’un ihracat basarisi, yerel yönetimlerin ve sanayi kuruluslarinin is birligi ve stratejik planlamalari sayesinde mümkün oldu. Bu basari, sanayi sektöründeki güçlü üretim kapasitemiz, çesitliligimiz ve is insanlarimizin özverili çalismalari sayesinde mümkün olmustur. Tüm sanayicilerimize ve is insanlarimiza tesekkür ederiz."
Kaynak: İHA