Tokat'taki Bir Dügünde 'Hos Geldin' Dememenin Bedeli Agir Oldu

Tokat’ta bir köyde düzenlenen dügünde, misafirlere “Hos geldin” demeyen damadin amcasi ve dügünün yigitbasi, köyün geleneklerine uygun olarak cezalandirildi. Amca, yemek cezasini kabul ederek suya basilmaktan kurtulurken, yigitbasi ise köy meydaninda su dolu tenekeye basilarak oyun havasi oynatildi.

Tokat'taki Bir Dügünde 'Hos Geldin' Dememenin Bedeli Agir Oldu


Tokat’in Sulusaray ilçesine bagli Uylubagi köyünde gerçeklesen bir dügün, yörenin geleneksel cezalariyla dikkat çekti. Damat Ertugrul Koyuncu’nun kina gecesinde misafirlere “Hos geldin” demeyen ve ikramda bulunmayan damadin amcasi ve dügünün yigitbasi geleneklere uygun olarak ceza aldi. Dügünde geleneklere göre, damadin amcasi Tuncay Koyuncu, misafirlere hos geldin demedigi ve ikram yapmadigi için, köy gençleri tarafindan ceza olarak firinda pisirilmis 6 tavuk hazirlamak zorunda birakildi. Ayrica, dügünün yigitbasi olan damadin enistesi Ayhan Yilmaz da ayni sekilde görevini yerine getirmedigi için, köy meydaninda bulunan su dolu tenekeye basildi ve daha sonra oyun havasi oynatildi. Geleneklere göre görevlerini yerine getirmeyenler ceza ile karsi karsiya kaliyor ve bu cezalar köy halki tarafindan büyük bir ciddiyetle uygulaniyor.

“Damadin amcasi ve dügünün yigitbasi hos geldin demedigi için ceza verdik”

Dügün gelenegi hakkinda bilgi veren Ahmet Akdeniz, “Burasi Tokat’in Sulusaray ilçesi Uylubagi köyü. Köyümüzün geleneklerine göre, yigitbasinin görevi gelen misafirlerini agirlamaktir. Biz disaridan geldik, ama yigitbasi bize hos geldin demedi ve ikramlarda bulunmadi. Biz de burada ceza olarak tekne dedigimiz suya bastik. Amcasi da bize hos geldin demedigi için ceza olarak 6 tavuk ve içecek cezasi verdik” dedi.

Damat Ertugrul Koyuncu ise, "Yapacak bir sey yok. Görevlerini yerine getirmezlerse cezalarini çekecekler. Bizim burada böyle" diye konustu.

Yigitbasi Ayhan Yilmaz ise, "Suya basilan benim. Adetlerini bilmedigim için öyle bir hata yaptik. Arkadaslar da görevlerini yerine getirdiler" ifadelerini kullandi.

Tuncay Koyuncu da, "Benim bir hatam 5 bin Türk lirasina mal oldu" diyerek yemek karsiligi suya basilma cezasindan kurtuldugunu söyledi.

Kaynak: İHA