Etiyopya Ile Somali Arasindaki Görüsmeler 12 Agustos Tarihine Çekildi

Disisleri Bakani Hakan Fidan’in Etiyopya’yi ziyareti ve Somali tarafi ile yürütülen üst düzey temaslar sonucunda, ileri bir tarihte olan iki ülke arasindaki ikinci tur görüsme 12 Agustos’ta gerçeklestirilecek.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Bakan Fidan’in Ankara Süreci çerçevesinde 3 Agustos tarihinde Etiyopya’ya gerçeklestirdigi resmi ziyaret ve Somali ile en üst düzeyde yürütülen temaslar neticesinde, iki ülke arasindaki ikinci tur görüsmelerin 2 Eylül yerine 12 Agustos’ta Ankara’da gerçeklestirilecegi ögrenildi.

Ankara Süreci’nde iki ülke heyetleri 12 Agustos’ta Ankara’da konuk edilecek ve iki dost ülkenin ihtiyaç, kaygi ve yaklasimlarini dikkate alarak uzlasi saglanmasina gayret edilecek.

Etiyopya Basbakani Abiy Ahmed Ali’nin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’i muhatap bir mektup yazarak Etiyopya ile Somali arasindaki ihtilafa dair ülkemizin destegini istemesi üzerine Türkiye tarafindan arabuluculuk girisimlerine baslandi. Bu çerçevede Bakan Fidan, Etiyopya ve Somalili muhataplari ile görüsmeler gerçeklestirmis ve Etiyopya ile Somali Disisleri Bakanlarini 1 Temmuz tarihinde Ankara’da agirlamisti.

Bu çerçevede, aylar sonra iki ülkenin Disisleri Bakanlari, Bakan Fidan’in ev sahipliginde ayni fotograf karesinde yer almis; toplanti sonucunda taraflar, aralarindaki meseleyi barisçil sekilde çözme yönündeki niyetlerini ortak açiklamayla kayda geçirmis ve 2 Eylül tarihinde Ankara’da yeniden bir araya gelmeyi taahhüt etmislerdi.

Türkiye’nin bölgede artan gerilime karsin krizin çözümünü teminen taraflar arasinda sürdürülebilir bir diyalog kanali açmasi, uluslararasi toplumca takdirle karsilanmistir. Türkiye, 1 Temmuz tarihinden bu yana bölge ülkeleriyle de temaslarini sürdürmüs ve onlarin da sürece destegini aldi.

Etiyopya ile Somali Disisleri Bakanlari, iki ülke arasindaki krizin çözümünü teminen 9-10 Mart tarihinde Nairobi’de bir araya getirilmis; iki ülke arasinda yapilan dolayli müzakerelerden bir sonuç alinamamisti.
Kaynak: İHA