Kanser Tedavisinde Yillar Sonra Ilaç Olabilecek Ürünler Bu Birimde Arastiriliyor

Sakarya Egitim ve Arastirma Hastanesi Korucuk Kampüsü’nde açilan Tibbi Onkoloji Servisi Klinik Arastirma Birimi, hastalarin ihtiyaçlarini daha iyi karsilamak adina yaptiklari Ar-Ge çalismalari sayesinde saglik sektörüne hizmet sunuyor.

Kanser Tedavisinde Yillar Sonra Ilaç Olabilecek Ürünler Bu Birimde Arastiriliyor
SEAH Korucuk Kampüsü’nde açilan Tibbi Onkoloji Servisi Klinik Arastirma Birimi saglik çalisanlarinin, karar vericilerin ve hastalarin ihtiyaçlarini daha iyi karsilamak adina yaptiklari Ar-Ge çalismalari sayesinde saglik sektörüne hizmet sunuyor. Tibbi Onkoloji Klinigi Idari Sorumlusu Prof. Dr. Ilhan Hacibekiroglu yönetiminde bulunan birim, yeni ilaç ve tedavi çalismalari yönünden önem arz eden ve yillar sonra ilaç haline gelebilecek bu ürünlerin çok önceden hastalarin kullanimina sunulmasina imkan taniyor. Uluslararasi çapta Ar-Ge çalismalari sürdüren Tibbi Onkoloji Servisi Klinik Arastirma Birimi, yeni ilaçlar ve tedavilerin gelistirilme süresinin, maliyetler ve saglik sistemleri üzerindeki yükün azaltilmasini hedefliyor.

“Biz burada onkoloji alanda yaptigimiz klinik arastirmalari yürütüyoruz”

Tibbi Onkoloji Klinigi Idari Sorumlusu Prof. Dr. Ilhan Hacibekiroglu, “Akademik anlamda degerlendirdigimiz ayni zamanda hastalarimiza da bir anlamda hizmet gayesi tasiyan bir birimimiz de klinik arastirma birimimiz. Burada ne is yapiyoruz? Aslina bakarsaniz onkolojide birçok tedavi modalitesi var hastalarimiza uyguladigimiz. Ve bu tedavi modelitelerin insanlara uygulanmasi kanitlanana kadar geçirdigi safhalar var. Bunlara biz klinik arastirmalar diyoruz. Bir ilaç nasil gelistiriliyor? Ilk önce preklinik deney dedigimiz hayvan çalismalari ya da hücre serisi çalismalari gibi preklinik asamalardan geçiyor. Oradan etkinligini kanitlayan molekülün insan çalismalari basliyor. Yani bir molekülün insanlarda kullanilabilmesi, güvenilirligini, etkinligini kanitlayabilmesi için getirdigi asamalardir. Biz bunlara faz çalismalari diyoruz. Faz 1, faz 2, faz 3 olmak üzere esas olarak 3 ana basliktan olusuyor. Tabii faz 4 de var ama o biraz daha piyasa verisi. Faz 1 asamada bulunan molekülün maksimum tolerabil dozu yani güvenligi belirleniyor. Faz 2 çalismada gönüllüler üzerinde bu etkin molekül deneniyor. Faz 3’te de artik genis örneklemlerde bu ilacin etkinligi deneniyor. Ilacin insan sagliginda kullanilmasi kanitlanmis, dozu belirlemis, güvenilirligi kanitlanmis çalismalardir. Faz çalismalari, klinik çalismalar. Biz burada onkoloji alanda yaptigimiz klinik arastirmalari yürütüyoruz” dedi.



“Gelistirmekte olan ilaçlara hastalarimiz erkenden ulasmis oluyor”

Arastirma merkezi hakkinda detaylandirmalar yapan Hacibekiroglu, “Özellikle bizde daha çok faz 2 ve faz 3 çalismalar mevcut, gelistirmekte olan ilaçlara hastalarimiz erkenden ulasmis oluyor. Bu çalisma çerçevesinde alinan ilaçlarin maliyeti de sponsor firmaya, bilimsel arastirma firmasina ait oldugu için ülkemize de ek bir yük getirmiyor. Doktorlar içerisinde ayri bir akademik deneyim firsati olmus oluyor. Hem hasta yarari hem hekim yarari hem toplum yarari gözeten akademik gayeli tasarlanmis çalismalarimizi yürüttügümüz yerdi klinik arastirmalar ünitesi. Ki bu ilaçlarin gelistirilip bir sekilde faz 3’leri de tamamladiktan sonra piyasaya çikana kadar gelistirdikleri asamalari bir sekilde hastalarimiz pas geçmis, günümüz onkolojisine kullanilan ilaçlara erkenden ulasmis. En azindan güncel standartlar içerisinde kullanilan ilaçlardan daha iyi olabilecegi iddia edilen ürünleri de bir sekilde ücretsiz, devlet gözetimi altinda akademik çalisma çerçevesinde de ulasmis oldugu çalismalardir. Bu çalismalari yürüttügümüz yerde klinik arastirma ünitemizdir” diye konustu.

Kaynak: İHA