Kars Hayvanciliginda 'Hastaliktan Ari Isletme' Dönemi Basliyor

Kars’ta hayvanciligin gelisimi ve saglikli sürülerin olusturulmasi adina büyük bir adim atiliyor. Sarikamis’ta bir isletmeye ‘Hastaliktan Ari Isletme Sertifikasi’ verildi.

Kars Hayvanciliginda 'Hastaliktan Ari Isletme' Dönemi Basliyor
Tarim ve Orman Kars Il Müdürü Enver Aydin ziyaret ettigi Sarikamis’ta bir isletmeye sertifika verirken, isletme sahiplerini de konuyla ilgili bilgilendirdi.

Tarim ve Orman Kars Il Müdürü Enver Aydin, “Hastaliktan Ari Isletmeler, ülkemizin ihtiyaci olan genetik kapasitesi yüksek anaç hayvan üretimini saglayarak hayvanciligimizin gelecegine katkida bulunuyor. Bu isletmeler, karantina ünitesine sahip, kayit altina alinmis ve tüm hayvanlarin tüberküloz ve bruselloz gibi hastaliklardan arindirilmis oldugu isletmelerdir. Bu isletmelere "Hastaliktan Ari Isletme Sertifikasi” verilmektedir” dedi.

Aydin, “Hastaliktan Ari Isletmelerde yapilan sigir tüberkülozu ve sigir brusellozu testleri ile bu hastaliklarla etkin mücadele edilirken, saglikli ve kaliteli süt üretimi de gerçeklestirilmekte ve bu sayede halk sagliginin korunmasi saglanmaktadir. Bu çerçevede Sarikamis ilçemizde bir isletmeye "Hastaliktan Ari Isletme Sertifikasi" verdik ve iki yetistiricimizden de basvuru dilekçelerini isletmelerini ziyaret ederek aldik” diye konustu.

Bakanligin hedefleri dogrultusunda 2024 yilinda Kars’ta “Hastaliktan Ari Isletme” sayisini katlayarak artirmayi hedeflediklerine dikkat çeken Aydin, “Kars’taki yetistiricilerimiz, Il ve Ilçe Müdürlüklerimize basvurarak "Hastaliktan Ari Isletme Sertifikasi" almak için gerekli sartlar hakkinda bilgi alabilir ve isletmelerini hastaliklardan ari hale getirebilirler. Ülkemizde yaygin olarak görülen sigir tüberkülozu ve sigir, koyun, keçi brusellozu ile etkin mücadele edilmesi, sürdürülebilir hayvanciligin saglanmasi ve halk sagliginin korunmasi amaciyla Bakanligimizca hastaliktan ari isletme desteklemesi uygulanmaktadir. Kars’taki yetistiricilerimiz bu önemli firsattan faydalanarak isletmelerini hastaliklardan ari hale getirmeleri için desteklerimiz devam etmektedir. Kars’ta büyükbas hayvancilik desteklemesi kapsaminda verimlilik kriterleri dogrultusunda hastaliktan ari isletmelere ilave destekler yapilacaktir” seklinde konustu.

Öte yandan Sarikamis’ta bir isletmeye ‘Hastaliktan Ari Isletme’ sertifikasi verileriler, diger isletmelerin basvurulari alindi.

Ayrica ‘Hastaliktan Ari Isletme’ sayisinin artirilmasi ile çiftlikten sofraya saglikli gida arzi ve zoonoz hastaliklarin önüne geçilerek halk sagliginin korunmasi saglanacak.

Hayvancilik isletmelerinde ekonomik kayiplarin önüne geçilerek sürülerin saglikli büyümesi açisindan çok önemlidir. Bu nedenle, hastaliktan ari isletmelere Tarim ve Orman Bakanligi’nca ekstra destek verilecek.
Kaynak: İHA